Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Fietsen en wandelen in het “land van de zwarte bergen”. Montenegro presenteert zich dit jaar voor het eerst op de Fiets- en Wandelbeurs, welke op 11 en 12 februari 2012 in de RAI in Amsterdam plaatsvindt.

Montenegro profileert zich als ideale vakantiebestemming voor de actieve vakantieganger. Het land heeft een nog ongerepte natuur, indrukwekkende nationale parken, pittoreske plattelandsdorpjes en een gastvrije bevolking. De afgelopen jaren is flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van een uitgebreid fiets- en wandelroutenetwerk en is het aantal accommodaties in de bergen van Montenegro sterk uitgebreid.

Fietsen en wandelen in de ongerepte natuur
Montenegro heeft inmiddels meer dan 6000 km aan wandel- en mountainbikeroutes, waarlangs imposante bergmassieven met stille gletsjermeren worden afgewisseld door uitgestrekte bosgebieden en traditionele dorpjes. Het land telt 5 nationale parken, waaronder de ruige en nog ongerepte bergen van de Durmitor en de Prokletije (letterlijke vertaling: de verdoemde bergen). En natuurlijk  het kustgebergte Lovćen met prachtige vergezichten over de Adriatische kust en  het Skadarmeer, dat bekend staat als het grootste vogelreservaat van Europa. De Biogradska Gora tenslotte is een van de laatst overgebleven oerbossen in Europa. Montenegro wordt daarom de “Wild Beauty” genoemd en door menigeen beschouwd als een van de laatste onontdekte parels van Europa.

De fiets- en wandelroutes zijn grotendeels voorzien van uniforme bewegwijzering en er zijn verschillende “top trails” ontwikkeld. Er zijn informatieve gidsen en ook is er gedetailleerd kaartmateriaal beschikbaar.

De ontwikkeling van het uitgebreide wandel– en fietsroutenetwerk werd opgestart in 2007 als onderdeel van de nationale strategie voor ontwikkeling van het toerisme tot 2020. In november 2011 kreeg Montenegro als resultaat voor zijn inspanningen de EcoTrofee toegekend, een prijs die elk jaar uitgereikt wordt door het Duitse Reisverbond (DRV).

Montenegro introduceert Bed & Bike concept
Naast de ontwikkeling van een routenetwerk, heeft Montenegro zich sterk ingezet voor de verdere uitbreiding van het aantal accommodaties in het binnenland. In de bergen van Montenegro vindt men steeds meer traditionele plattelandsaccommodaties zoals onderkomens in katuns en berghutten. Deze zijn prima geschikt zijn voor wandelaars en fietsers. Daarnaast heeft Montenegro het Bed & Bike concept geïntroduceerd en dat zijn accommodaties die  voldoen aan criteria welke nuttig zijn voor fietsers. Zo is er altijd een ruimte waar de fiets veilig gestald kan worden, zijn er faciliteiten om te wassen en drogen, is er een reperatiekit aanwezig en zijn er kaarten en informatiemateriaal beschikbaar. Het aantal accommodaties in Montenegro dat zich aansluit bij het Bed & Bike concept wordt steeds groter.

Peaks of the Balkans
Ook samenwerking met de buurlanden vormt een belangrijk onderdeel voor de verdere ontwikkeling van het toerisme in Montenegro. Een goed voorbeeld hiervan is het project “Peaks of the Balkans”, een wandelroute in de Prokletije (verdoemde bergen) die een aantal hoogtepunten van Montenegro, Albanië en Kosovo met elkaar verbindt. Dit project is tot stand gekomen met steun van de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV en de Duitse GIZ. Inmiddels is een overeenkomst gesloten tussen de autoriteiten van de drie landen waardoor het mogelijk is grensoverschrijdende wandeltochten te maken zonder de officiële grensovergangen te moeten passeren, mits men hiervoor vooraf toestemming vraagt.

Montenegro presenteert aanbod voor actieve vakanties op fiets- en wandelbeurs

Montenegro zal zijn aanbod voor actieve vakanties presenteren op de fiets- en wandelbeurs, welke op 11 en 12 februari 2012  in de Rai in Amsterdam plaatsvindt. Montenegro zal tevens vertegenwoordigd zijn tijdens de Vakdag en workshop op 10 februari.

Op zaterdag 11 februari, van 14.00-16.00 uur, organiseert het Nationaal Bureau voor Toerisme van Montenegro  een “Meet & Greet” bijeenkomst voor de pers en de reisindustrie op de stand van Montenegro (9.D.23), onder het genot van Montenegrijnse hapjes en drankjes. Tevens wordt op zaterdag 11 februari en zondag 12 februari van 10.15-11.00 uur een lezing gegeven door journalist Paul Wennekes met het thema “Montenegro – Op zoek naar de verdoemde bergen” (Expozaal – E107). Belangstellenden worden van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Bezoek ook de officiële toeristische website van Montenegro: www.montenegro.travel