Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Zaterdag 17 maart vindt de zesde editie van de PooltotPool Lezingendag in Museum Volkenkunde te Leiden plaats. Een dag waarop het Arctisch gebied centraal staat, waarbij Nova Zembla en de overwintering van Willem Barentsz dit jaar het overkoepelende thema vormen.

Naast lezingen zijn er ook diverse poolgerelateerde standhouders. Professor Frank Pattyn uit Brussel licht het veelbelovende Belgische onderzoek rondom het Zero Emission Prinses Elisabeth Station toe: een nieuwe fase in Antarctische research. Schrijver Johan Lambrechts presenteert de nieuwste uitgave van zijn boek 'Antarctica - Het verhaal van de Belgen op de pool'.

Vijf lezingen op populairwetenschappelijk niveau belichten een breed scala aan polair onderzoek. Onderwerpen variërend van historisch tot geologisch en van antropologisch tot biologisch passeren de revue. De organisatie heeft een nauwe samenwerking opgebouwd met Nederlandse en Belgische onderzoekers van diverse universiteiten en onderzoeksinstellingen. Velen van hen waren nauw betrokken bij het afgelopen Internationale Polaire Onderzoeksjaar (4e IPY).

Dit jaar staan Nova Zembla en de overwintering van Willem Barentsz en Gerrit de Veer centraal. Maar ook sauriërs op Spitsbergen of pinguïns in het zuidpoolgebied komen aan bod. Leerlingen van het St Michael College in Zaandam zullen presentatietafels inrichten om te laten zien aan welke polaire onderwerpen zij gewerkt hebben. De school organiseert sinds enkele jaren een schoolexcursie naar Spitsbergen.

Aan deze dag zijn kosten verbonden ( € 30,=). De voertaal is Nederlands.

Verdere informatie en aanmelding vooraf via de website:  www.pooltotpool.nl

Museum Volkenkunde, Leiden