Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Een kas met bloeiende tulpen op Keukenhof vormde vandaag het kleurige decor voor de ceremoniële Eerste Slag van het ‘Tulpen Vijfje’.

Het ministerie van Financiën introduceert deze vijf-euroherdenkingsmunt ter ere van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije (1612-2012). Melek Usta, directeur van Colourful People, verrichtte de eerste slag onder toeziend oog van gastheer minister van Financiën Jan Kees de Jager en Muntmeester Maarten Brouwer.
 
Het Tulpen Vijfje is ontworpen door kunstenares Deniz Seyda Tunca. Zij verbeeldde de eeuwenoude betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Op de voorzijde plaatste zij daarvoor een portret van Koningin Beatrix, met een weelderig bloeiende tulp als nationaal Nederlands symbool. Op de keerzijde staat een gesloten tulp in combinatie met de Turkse vlag: dit beeldt het geboorteland van de tulp uit. De tulpen aan beide zijden staan afgebeeld op een halfgedraaide munt. Dit munt-in-muntbeeld suggereert een doorgang naar de andere zijde en is een metafoor voor openheid als basis voor diplomatie.

De diplomatieke relatie tussen Nederland en Turkije dateert van 1612. Ongeveer in dezelfde tijd kwam de tulp vanuit Turkije naar Europa, waarna de bloem uitgroeide tot nationaal symbool. Nog altijd is Turkije voor Nederland een vooraanstaande handelspartner. Het afgelopen decennium verdubbelde het handelsvolume tussen beide landen. Naast handel is er ook een groeiende uitwisseling op cultureel en maatschappelijk gebied. Bovendien genieten veel Nederlandse toeristen van de Turkse vakantiezon.


“Het Tulpen Vijfje is een bijzondere herdenkingsmunt, boordevol historische en symbolische verbeelding”, zegt Maarten Brouwer, Muntmeester bij de Koninklijke Nederlandse Munt. “Het ontwerp verbeeldt niet alleen de eeuwenlange evenwichtige en respectvolle relatie tussen Turkije en Nederland, maar vormt ook de basis van de sterke band tussen beide landen.”
 
Verkrijgbaarheid
Het Tulpen Vijfje is vanaf vandaag verkrijgbaar. De munt, met een oplage van 250.000 stuks, is een officieel wettig betaalmiddel in Nederland. De website www.herdenkingsmunt.nl is compleet vernieuwd. Via deze website is het Tulpen Vijfje direct te bestellen in bijzondere verzamelverpakking. Het Tulpen Vijfje kost vijf euro. Ook is de munt verkrijgbaar in de PostNL-postkantoren.
Daarnaast slaat de Koninklijke Nederlandse Munt enkele bijzondere verzamelaarsuitgiften in de kwaliteiten Brilliant Uncirculated (BU) en Proof. Leverbaar is het Tulpen Vijfje 2012 Zilver Proof (39,95 euro), het Tulpen Tientje 2012 Goud Proof (379,95 euro) en het Tulpen Vijfje 2012 Verzilverd in BU-kwaliteit (10 euro). De gekleurde verzamelaarsset Tulpen Vijfje is reeds uitverkocht.
Via de vernieuwde website www.herdenkingsmunt.nl zijn ook eerdere herdenkingsmunten te bestellen.  
          
      
Over de Koninklijke Nederlandse Munt   
 De Koninklijke Nederlandse Munt is de enige producent van het officiële Nederlandse muntgeld. Dit circulatiegeld wordt sinds 1567 in Utrecht geslagen en vanaf 1911 in het volledig gerenoveerde historische Muntgebouw. De Koninklijke Nederlandse Munt is een van de oudste bedrijven in ons land. De Koninklijke Nederlandse Munt is echter meer dan een gedegen muntproducent met een rijk verleden. De producent is vooral ook een technologische innovator met een enorme kennis op het gebied van muntproductie. Een goed voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen ontwerper Ronald van Tienhoven en Google Earth voor de productie van het ‘Manhattan Vijfje’ in 2009. Bij het vervaardigen van het ‘Max Havelaar Vijfje’ in 2010 zijn bijzondere, innovatieve laser- en 3D-technieken toegepast. In 2011 introduceerde de Koninklijke Nederlandse Munt met het ‘100 jaar Muntgebouw Vijfje’ als eerste munthuis ter wereld een munt met QR-code. Verder is de Koninklijke Nederlandse Munt door zijn kennis een veelgevraagd producent van buitenlandse circulatiemunten voor niet-eurolanden.