Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Culinair.  21 april: Groene Hart Kookworkshop, Gouda
Chef-kok Jolanda van Dongen van Betty Blue neemt een groep kookliefhebbers mee langs de geheime adresjes in de Goudse binnenstad.

Waar wordt de lekkerste kaas, zeldzame kruiden en goede vis verkocht? Vervolgens zet de groep met de ingrediënten een uitgebreide maaltijd op tafel. Deze eenmalige workshop wordt speciaal voor de Maand van het Groene Hart gegeven.

 

Cultuur

28 en 29 april: Kunstroute rond Woerden

Te Hooi & Te Kunst, georganiseerd door stichting Kamerik op de Kaart,  is een jaarlijkse kunstroute door het Groene Hart. Van 11.00 uur  tot 17.00 uur tonen negentien kunstenaars op acht boerderijen rond Woerden hun werk op de deel, in de hooiberg of gewoon op het erf. Een fietsroute van ongeveer 20 kilometer verbindt de locaties met elkaar. De kunstroute wil bezoekers laten genieten van de rust en de ruimte van de polders en tegelijkertijd laten kennismaken met verschillende kunstvormen en kunstenaars. De schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunstwerken komen op de boerderijen nog beter tot hun recht.

Op verschillende locaties zijn aanvullende activiteiten georganiseerd. Voor kinderen is er een speur-rebus, die alleen is op te lossen als alle locaties worden bezocht. Onder de deelnemers met de juiste oplossing wordt onder andere een gratis overnachting in een hooiberghut verloot.

Het Rabo Dichtbijfonds en het VSB-fonds – Woerden maken via sponsoring ‘Te Hooi & Te Kunst’ financieel mogelijk. Op de website is een overzicht van de deelnemende locaties en kunstenaars te vinden. Belangstellenden kiezen één van de locaties als startpunt uit en kunnen daar de informatiefolder inclusief routekaart en routebeschrijving ophalen. Info: www.tehooientekunst.nl

28 april: Koninginnenacht vol verhalen, Lekkerkerk

Verhalen, poëzie, muziek en zang met als thema 'koningin'. De sfeerrijke plek in het Loetbos is oranje versierd en de hapjes en drankjes hebben ook die kleur. Bezoekers kunnen luisteren naar verhalenvertellers, maar ook zelf het podium opstappen. De Koninginnenacht begint om 20.00 uur en duurt tot middernacht.

Tot en met 30 april: XPOZZ, Landgoed De Nootenhof, Snelrewaard
Expositie van negen kunstenaars in de boomgaard en het atelier van landgoed De Nootenhof. Met onder andere loden beelden van Werner Breuer, buitenschilderijen van Marianne van Deden en keramiek van Marije Lameijer.

Natuur

28 april: Varen door de zompige zodden, Molenpolder/Tienhoven

De gids van Staatsbosbeheer neemt bezoekers mee op een bijzondere boottocht door de Molenpolder. Dit NATURA2000-gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Wat houdt dat in? Welke vogels leven er? Wat is er bijzonder aan de natuur in het gebied? Tijdens het varen krijgen de deelnemers antwoord op deze vragen (s.v.p. vooraf aanmelden)

Info: www.groenehartcentrum.nl

Sportief
21 april: Fietstocht langs de Nieuwkoopse Plassen en De Amstel: startpunt Recreatieterrein

  Oortjespad, Kamerik

Fietsen door de mooie natuur in het Groene Hart. De tocht gaat langs de Nieuwkoopse Plassen en de Amstel. Er zijn twee routes: 26 kilometer en ruim 43 kilometer. Onderweg is er  gelegenheid om bezienswaardigheden te bekijken of te picknicken. Start: tussen 11.00 uur en 13.30 uur.

Naast de activiteiten in de bekende ‘Maand van het Groene Hart’ worden er in het Groene Hart veel meer evenementen georganiseerd. Deze evenementen onderstrepen nog eens extra de waarde van het Groene Hart als bestemming voor recreatieve uitstapjes of een korte vakantie.

Nationaal Regenboog Evenement van 4 tot en met 8 juli aanstaande.

Dit evenement heeft plaats op de Hollandse en Utrechtse Plassen in het kleurrijke Groene Hart onder het motto: ‘De Zeilsensatie van de Randstad’.

Dagelijks gaan ‘Regenbogen’ gekoppeld aan een aantal dorpen, steden, de overheid en het bedrijfsleven de strijd aan. Op de avond van 3 juli presenteren de deelnemers zich in Leiden. Op 4 juli varen de boten over de Kagerplassen, op 5 juli over het Braassemmermeer, op 6 juli over de Westeinderplassen en op 7 juli over de Vinkeveense Plassen. De finish is op 8 juli op de Nieuwkoopse Plassen.

Tijdens de zeilsensatie wordt eveneens een groot aantal walactiviteiten gehouden.

Met dit evenement wordt benadrukt dat het watergebied in het Groene Hart qua oppervlakte het grootste van ons land is.In deze competitie varen Regenbogen mee onder de vlag van: de gemeenten Leiden, Bodegraven-Reeuwijk, Teylingen, De Ronde Venen, Aalsmeer, Kaag en Braassem, Nieuwkoop, Stompwijk/Leidschendam/Voorburg, Leimuiden, het Groene Hart, Beleef de Bollenstreek, het Bedrijfsleven Haarlemmermeer, Bedrijfsleven Rijnland en de provincie Zuid-Holland.

Het Groene Hart

Het Groene Hart is een uniek groen gebied midden in de Randstad. Vanuit hartje Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam is men in 15 minuten fietsen al midden in het groen. Het Groene Hart vormt een mooi contrast met de drukte van de steden en is het grootste Nationale Landschap van Nederland. Het gebied reikt van het IJsselmeer tot de rivier de Merwede. Van Den Haag tot voorbij Vianen. Het Groene Hart is niet alleen groter dan men denkt, maar ook diverser. Het landschap bestaat uit uitgestrekte weiden, veengebieden, grote plassen, meren, meanderende rivieren, historische stadjes, forten en boerderijen. Dit maakt het Groene Hart geschikt voor uiteenlopende activiteiten. Er kan heerlijk worden gefietst, gevaren of gewandeld. Er zijn biologische eieren direct van de boer te koop. In vele restaurants worden de streekproducten vers van het land geserveerd. Men kan slapen in een hooiberg of genieten van een koud biertje aan de waterkant. In de lente dansen de koeien in de wei en in de winter kun je bij Kinderdijk schaatsen in een 17e eeuws schilderij. De Hollandse luchten bieden het hele jaar door een prachtig schouwspel. www.groenehart.nlen www.groenehartkloppendhart.nl