Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Hongarije is de meest voordelige vakantiebestemming. Prijzen van hotels en restaurants zijn er de helft goedkoper dan in België. Noorwegen is het duurst, zo blijkt uit een horecastudie van ING Economisch Bureau in twintig Europese landen.


Het voorjaar is hét moment om een deugddoende zomervakantie te boeken. Maar kosten voor verblijf, eten en drinken verschillen: het loont best de moeite om te vergelijken. In Oost-Europese landen als Polen, Slowakije, en Tsjechië liggen prijzen van hotels en restaurants gemiddeld 35 tot 40procent lager dan in België. Hongarije is zelfs meer dan de helft goedkoper. En dat is ‘te wijten' –of voor de toeristen: ‘te danken'– aan de Hongaarse forint, die fors daalde ten opzichte van de euro.

Populaire trekpleisters als Spanje en Portugal –landen in crisis– blijven voordelig. Griekenland hoort ook in dat rijtje thuis. Maar ondanks de economische problemen daar, heeft dat weinig invloed op het prijskaartje. Overnachten en dineren is er ‘slechts' 12procent goedkoper dan in België. Ons land staat dan ook in de top tien van duurste horecalanden. Nummer zeven om precies te zijn, net boven Luxemburg, volgens ING. Horecaprijzen in onze buurlanden Frankrijk, Duitsland, Nederland en zelfs het Verenigd Koninkrijk zijn 7procent goedkoper.

Hotels en restaurants in Noorwegen en Zwitserland zijn het duurst. De horecaprijzen vallen er mee, maar de waarde van de nationale munten nam de afgelopen jaren toe. De Zwitserse frank steeg in twee jaar bijna 20procent ten opzichte van de euro.

Kleine nuance: in de ING-studie werden alleen de verblijfskosten berekend. Maar reiskosten wegen ook op het budget. Nu de hoge olieprijzen voor hogere brandstofprijzen zorgen, kunnen de vervoerskosten extra hoog oplopen. Een vakantie in Portugal kan dan ook veel duurder uitvallen dan in pakweg Frankrijk.