Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

In 2009 konden meer dan 87.000 Vlamingen met een laag inkomen door toedoen van het Steunpunt Vakantieparticipatie op daguitstap gaan of er voor enkele dagen op uit trekken.

Dat aantal, een record, steeg in vergelijking met een jaar eerder met liefst 20 procent. Dat maakte Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois vandaag in Brugge bekend op het druk bijgewoonde Forum Vakantieparticipatie 2010. Op het Forum gingen 400 vakantiemakers, kansarme vakantiegangers en sociale organisaties met elkaar in dialoog. Het Steunpunt stelde er ook het vakantieaanbod voor 2010 voor, het grootste aanbod ooit.

Meer dan een op de tien Vlamingen leeft vandaag onder de armoedegrens. Een weekje op vakantie gaan zit er voor hen meestal niet in. Voor vrije tijd en vakantie blijft bij gezinnen met een laag inkomen vaak te weinig budget over. Vakantie is echter een recht voor iedereen. Ook mensen die het minder breed hebben moeten tijdens een reis of daguitstap de batterijen eens kunnen opladen en tijd kunnen maken voor zichzelf en hun gezin. Uit onderzoek blijkt bovendien dat een vakantie-uitstap de sociale contacten van kansarmen aanzienlijk verbetert en hun zelfstandigheid versterkt. Daarom geeft het Steunpunt Vakantieparticipatie deze mensen de kans om er ook eens op uit te trekken. Toerisme is er voor iedereen.

Het Steunpunt Vakantieparticipatie, een dienst van Toerisme Vlaanderen, onderhandelt over sociale tarieven voor kansarme vakantiegangers met toeristische attracties, logiesuitbaters en vakantieaanbieders. Het Steunpunt wint duidelijk aan bekendheid. In negen jaar werking nam het aantal vakantiegangers toe van 752 in 2001 (toen het aanbod nog beperkt was tot georganiseerde sociale vakanties) tot liefst 87.285 vorig jaar, een absoluut record. In vergelijking met 2009 steeg vooral het aantal daguitstappen fors, van ruim 65.000 tot 78.000 in 2009. Maar ook het aantal vakanties in groepsverblijven, georganiseerde vakanties en individuele vakanties ging er op vooruit.

In 2010 kan het Steunpunt met alweer een uitgebreid vakantieaanbod uitpakken. Bijna 500 toeristische ondernemers bieden kansarme gezinnen sociale tarieven aan. Meer dan 1.100 lokale sociale organisaties zorgen er voor dat het aanbod terechtkomt bij de mensen die het nodig hebben. Het succes van Vakantieparticipatie is het mooie resultaat van de unieke samenwerking tussen overheid, sociale organisaties en toeristische ondernemers. Het enthousiasme van al deze actoren is een hefboom voor de kansen op een betaalbare vakantie voor iedereen. Ik onderzoek daarom hoe we de succesvolle werking van het Steunpunt Vakantieparticipatie verder kunnen uitbouwen en het vakantieaanbod voor kansarmen nog kunnen vergroten, verklaarde minister Bourgeois op het Forum.

U vindt meer informatie over Vakantieparticipatie en het vakantieaanbod op www.vakantieparticipatie.be.