Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Het toerisme in Vlaanderen voelde in 2009, zoals verwacht, de gevolgen van de wereldwijde economische crisis. Het aantal toeristische overnachtingen daalde met 4% in vergelijking met 2008. Daarmee doet Vlaanderen het net iets beter dan het gemiddelde binnen de Europese Unie. De daling in Vlaanderen bleef beperkt door het succes van het binnenlands toerisme. Het aantal Vlamingen dat in eigen land in toeristische logies verblijft, ging er vorig jaar zelfs licht op vooruit (+0,3%). Dat concludeert Vlaams minister van Toerisme Bourgeois op basis van de voorlopige cijfers (tot en met september) die Toerisme Vlaanderen ontving van de Algemene Directie Statistiek.

De daling van het aantal toeristische overnachtingen in Vlaanderen was te verwachten. “De wereldwijde economische crisis en de sterke euro hebben het toerisme naar Europa en naar Vlaanderen fors aangetast”, legt minister Bourgeois uit. “In vergelijking met 2008 telden we 7,5% minder overnachtingen van buitenlandse toeristen. Positief en hoopgevend is de opmars van het verblijfstoerisme in eigen land, dat er zelfs lichtjes op vooruit gaat.”

Citytrip in eigen land

Het aantal toeristische overnachtingen in hotels, campings, vakantiecentra en vakantieparken daalde in heel Vlaanderen. Aan de Vlaamse kust daalde het aantal overnachtingen met 3,9%. De groene regio’s kenden een daling van 2,5%.

De kunststeden, die het sterkst afhankelijk zijn van buitenlandse toeristen, noteren de grootste achteruitgang, met 5,8%. Brugge (-2,9%) en Brussel (-4,1%) houden het beste stand. Gent (-6%), Mechelen (-8,8%), Antwerpen (-12,2%) en Leuven (-13%) kregen het zwaarder te verduren. Opvallend bij de kunststeden is de vrij grote stijging van het aantal toeristische overnachtingen van Vlamingen (+2,8%). “Steeds meer mensen ontdekken onze eigen Vlaamse kunststeden als een aantrekkelijke toeristische bestemming. Ik wil daar de volgende jaren nog meer op inspelen en de citytrip in eigen land nog veel sterker promoten”, zegt toerismeminister Bourgeois. “De combinatie van kunst en cultuur met onze rijke eet- en tafelcultuur slaat aan. Maar we moeten ook innovatief zijn en nieuwe toeristische producten aanbieden, met veel aandacht voor gezinsvriendelijkheid.”

Zomer 2009: eerste tekenen van herstel


Augustus 2009 is de eerste maand waar in vergelijking met een jaar eerder opnieuw positieve groeicijfers zichtbaar worden: voor heel Vlaanderen (+4,1%), aan de kust (+3,3%) en vooral in de Vlaamse regio’s (+10,5%). Dit zijn opmerkelijk goede en hoopgevende cijfers, omdat augustus 2008 nog niet getekend was door de economische crisis. Mogelijk zijn de eerste tekenen van herstel zichtbaar.

Buitenlandse markten

Het aantal overnachtingen van buitenlandse toeristen daalde in 2009 met ongeveer 7,5%. Sterkste daler is het Verenigd Koninkrijk, met 19%. Die sterke achteruitgang is te wijten aan de financiële crisis en de sterke euro. In heel Europa daalt het aantal overnachtingen van Britse toeristen gemiddeld met 19%. Ook het aantal toeristische overnachtingen uit Nederland (-5,3%), Duitsland (-4%), Spanje (-2,3%) en de Verenigde Staten (-8,5%) kende een achteruitgang. Het aantal Franse en Italiaanse toeristen in Vlaanderen gaat er in 2009 daarentegen licht op vooruit (+ 1,5%).

U leest meer informatie over de cijfers op www.toerismevlaanderen.be/cijfers