Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Het Oranje Nassau Paviljoen op Keukenhof is van 3 tot en met 8 mei het podium voor de ‘Flower Power’ van anjers en chrysanten. Het is de zevende themashow in een serie van acht in dit bijzondere paviljoen.

En dit keer een extra interactieve. In het Willem-Alexander Paviljoen is ruim baan gemaakt voor een bijzondere collectie vaste planten en is de Tulip Studio van 2 tot en met 5 mei een extra blikvanger. In het Beatrix Paviljoen hangt met bromelia’s, orchideeën en anthuriums permanent een subtropische sfeer. Het prachtige voorjaarspark in Lisse heeft met drie overdekte bloemenshows altijd vele extra’s te bieden.
 
Bezoekers verrassen en inspireren, die gedachte zit achter de zorgvuldig samengestelde tentoonstellingskalender van Keukenhof’s tuinarchitecten en bloemen- en plantenarrangeurs. Zij werken hierbij samen met kwekers uit heel Nederland en met veredelaars, die via kruisingen nieuwe soorten op de markt brengen. Daardoor beleeft Keukenhof altijd weer de primeur van bloemen- en plantennoviteiten.
 
‘Flower Power’ in Oranje Nassau Paviljoen
‘Is dat een chrysant?’ is in vele talen een vaak te horen vraag tijdens de ‘Flower Power’-show van 3 tot en met 8 mei in het Oranje Nassau Paviljoen. Want chrysant is er tegenwoordig in een ongekende variatie. Natuurlijk de klassieke grootbloemige bloem die vroeger alleen in de herfst kon worden geteeld, maar ook knoopjesvormige en lepelachtige bloemen, sprieten, groot- en kleinbloemig, met gestreepte bloemblaadjes en in solokleuren of meerkleurige varianten. De intens fluweelroodpaarse Bassa is een opvallende nieuwkomer en helemaal bijzonder is de groene Sombrella: een bloeiwijze die wordt vergeleken met een parapluutje.
Groen is overigens ook de hoofdkleur van de andere themabloem in het Oranje Nassau Paviljoen, de anjer. Voorbeelden zijn voor de kenners het ras Goblin en de Prado-rassen in verschillende groentinten. Nieuw in dit segment is de heel bijzondere Seychelles vanwege de bijna fluoriserende kleurstelling. Grootbloemige anjers hebben een grote bekendheid, net als trosanjers en inmiddels ook de potanjers. Nog onbekend zijn de Raffine-types, met ragfijne, bijna sprookjesachtige bloemetjes. Milou is er te zien, wit en donkerpaars en daarmee fraai contrasterend en de charmerende zachtroze Odile.
In het Oranje Nassau Paviljoen verwerken bekende bloemenarrangeurs de themabloemen tijdens demonstraties, die veel reacties van bezoekers oproepen. En extra interactief is de show omdat aan bezoekers wordt gevraagd de beste anjernoviteit te kiezen. Vorig jaar werd dat de lichtgroene Notre Dame die een fraaie oranje vlammetje toont. Welk nieuw ras zal het dit jaar worden?
 
Beatrix Paviljoen
Ook in het Beatrix Paviljoen wordt aan bezoekers gevraagd hun favoriete Cymbidiumbloem te kiezen. Cymbidium is een van de grote gewassen in de orchideeënpresentatie in dit speciaal ontworpen paviljoen. In combinatie met bromelia’s en anthuriums hebben arrangeurs, kwekers en veredelaars dit paviljoen herschapen in een subtropische attractie. Steeds meer vormen hebben de anthuriumbloemen, met altijd in het hart de bloeikolf met meestal het kenmerkende contrast. Met en zonder anders gekleurde randen en zowel bij de planten als de bloemen in steeds meer kleuren. Van rood en wit tot dieppaars en zelfs chocoladebruin. De rode Eros, moccabruine Christa en paarse Prinses Ariane Purple zijn voorbeelden van de kleurvariatie. En zeer sprekend is de meerkleurige groenroze Peruzzi die ook aangeduid wordt met ‘tricolore’ als verwijzing naar de kleuren van de Italiaanse vlag.
 
Willem-Alexander Paviljoen
Een grote collectie vaste planten heeft de plaats ingenomen van eerder bloeiende gewassen in het Willem-Alexander Paviljoen. Bijzonder in deze gewasgroep is de steeds grotere belangstelling voor siergrassen die ook in steeds meer varianten beschikbaar komen. En ook in steeds meer potmaten, waardoor het gebruik in tuin en op balkon veel meer mogelijkheden biedt. Astilbe maakt met haar fraaie bloemen deel uit van deze show, heel veel kleine en nog onbekende gewassen en hosta’s. Nieuwe hosta’s zijn Forbidden Fruit, met geel blad en een rode steel, de al heel vroeg oranjegeel kleurende Orange Marmalade en Ben Vernooij. Deze nieuwe, opvallend sterke hostavariëteit wordt op 15 mei gedoopt.
Met onder meer de Big Prides tulpen heeft het Willem-Alexander Paviljoen in de Tulip Studio een extra blikvanger. Tulip Studio vanaf 2 tot en met 6 mei is een aparte presentatie van tuin- en snijtulpen in het groene en bloemrijke decor van dit bijzondere paviljoen. De Big Prides zijn er in kleuren apricot, rood, paars, roze en oranje, vallen op door hun grote, mooi open blijvende bloemen en de lange lengtes van gemiddeld vijftig centimeter.
    

 
Gevarieerde kalender
   
 
Keukenhof’s binnenshows vormen altijd een aantrekkelijke toevoeging aan de voorjaarsbeleving in het lentepark in Lisse.
 
Oranje Nassau Paviljoen
22 maart t/m 27 maart   Tulip Theatre: Tulpen Theater (snij en pot)
29 maart t/m 03 april     Freesia Festival
5 april t/m 10 april         Romantic Roses: Romantische Rozen
12 april t/m 17 april        Gerbera Gala
19 april t/m 24 april        Dazzling Daffodils: Beeldschone Narcissen (incl bijzondere bolgewassen)
26 april t/m 01 mei        All Alstroemeria: Alles Alstroemeria
03 mei t/m 08 mei         Flower Power (Aster, Anjer, Chrysant)
10 mei t/m 20 mei         Stunning Summerflowers: Zinderende Zomerbloemen (Iris, Calla, Bouvardia,
                                   Lisianthus, Lathyrus, Snij-Hortensia, Pioenen)


Beatrix Paviljoen
22 maart t/m 20 mei      Tropical Trends: Orchideeën, Anthurium, Bromelia
 
Willem-Alexander Paviljoen
22 maart t/m 04 mei      Bulbs Library: Bollen Collectie (opplant tulpen en narcissen)
22 maart t/m 20 mei      Blooming Beauties: Bloeiende heesters (Forsythia, Sering, Azalea, Pot-Hortensia) / Vaste Planten
22 maart t/m 20 mei      Bulb-On-Pot: Bol-Op-Pot (incl Hyacinten, Narcis, Krokus, Iris, Tulp, Lelie, Calla
22 maart t/m 20 mei:     Potplants: Potplanten (Cyclamen, Kalanchoë, Saintpaulia, Begonia)
22 maart t/m 20 mei:     Amazing Amarylllis: Amazing Amaryllis (Floralia, etc)
02 mei t/m 06 mei:        Tulip Studio: Tuin- en SnijTulpen
10 mei t/m 20 mei:        Keukenhof Lily Show: Keukenhof Lelieshow