Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Omroep wordt vanaf 2013 voorvechter van het vrije woord. Pim Reijntjes, presentator van het eerste uur van Radio Nederland Wereldomroep (1947), opent komende donderdag 10 mei om 22.00 uur de historische 24-uurs radio-uitzending ‘Tot zover de Wereldomroep’.

In deze live uitzending neemt de Wereldomroep na 65 jaar afscheid van zijn Nederlandse luisteraars. Vele hoogtepunten passeren nog één keer de revue. Als afsluiting wordt in het laatste uur onder meer het meest bijzondere radiomoment bekend gemaakt. De centrale radiopresentatie is in handen van Karin van den Boogaert, Anouk Tijssen en Wim Vriezen.

 

In het eerste uur wordt aan de hand van oude geluidsfragmenten teruggeblikt op de start van de Wereldomroep in 1947. Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, is onder andere te gast en op het carillon van het raadhuis in Hilversum wordt het ‘merck toch hoe sterck’ gespeeld; het Nederlandse geuzenlied dat de Wereldomroep lange tijd als afstemtune gebruikte. De Bill Baker Big band brengt het publiek terug naar de sfeer van 65 jaar geleden.

 

De redactie, correspondenten, oud-medewerkers en luisteraars staan tijdens deze uitzending stil bij het einde van een tijdperk. Diverse prominenten zijn te gast waar onderwie oud-minister Jan Pronk en oud-medewerkers als Noraly Beyer en Jeroen Pauw. Youp van ’t Hek heeft een speciale column geschreven. Ook de mooiste herinneringen en verhalen van luisteraars krijgen een prominente plek in de uitzending. Het volledige programma is te bekijken op onze website: www.wereldomroep.nl.

 

Meest bijzondere radiomoment

De Wereldomroep heeft een greep uit zijn schatkist aan geluid gedaan om het meest bijzondere radiomoment te vinden. Via de website www.wereldomroep.nl kunnen luisteraars stemmen op een van de 24 fragmenten. Sommige zijn groot nieuws, andere zijn “typisch Wereldomroep”.  In het laatste uur van de marathonuitzending wordt bekend gemaakt welk radiomoment door het publiek gekozen is als meest opmerkelijk van de 65 jaar Nederlandstalige uitzendingen.

 

Beluisteren en bijwonen
De 24-uurs marathon begint op 10 mei om 22.00 uur en duurt tot 11 mei 22.00 uur. De radio-uitzending is te beluisteren via de korte golf in Europa en satelliet. Luisteraars in Nederland kunnen afstemmen op 1296 AM en inwoners van Hilversum en omgeving ook op de FM op 106.2 MHz. Kijk voor de actuele frequenties op www.wereldomroep.nl/ontvangst. De uitzending is te bekijken via livestream op www.wereldomroep.nl en op  www.facebook.com/Wereldomroep.

 

Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om de live-uitzending vrijdag 11 mei tussen 10.00 en 16.00 uur bij te wonen aan de Witte Kruislaan 55 in Hilversum.

 

Bezuinigingen

De Wereldomroep moet sterk inkrimpen als gevolg van door het kabinet opgelegde bezuinigingen van 70% van het budget. De Wereldomroep zal zich vanaf 2013 uitsluitend nog richten op het vrije woord en gaat onafhankelijke informatie bieden aan mensen in landen zonder vrije pers. Vooral in Afrika en de Arabische wereld, maar ook landen als China, Cuba en Venezuela.