Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

De wereldwijd grootste lelieshow, 10 tot en met 20 mei op Keukenhof, wordt dankzij het vernieuwde arrangement ‘Lelies in wonderland’ nog aantrekkelijker.

Traditiegetrouw wordt op de eerste openingsdag in het Willem-Alexander Paviljoen een nieuwe lelie gedoopt, dit keer door de AZ-coryfeeën Gert-Jan Verbeek en Toon Gerbrands. In het Oranje Nassau Paviljoen is het thema ‘Zinderende Zomerbloemen’. Het Beatrix Paviljoen ademt een subtropische sfeer uit, dankzij de fraaie expositie met bromelia’s, anthuriums en orchideeën. De drie bloemenpaviljoens vergroten de aantrekkelijkheid van het voorjaarspark, dat open is tot en met 20 mei.
 
De drie paviljoens van Keukenhof zijn speciaal voor het exposeren van bloemen en planten ontworpen en liggen mooi verspreid in het prachtige park. Met de permanente, semi-permanente en wisselende themashows is Keukenhof iedere dag anders en altijd de moeite waard. Voor liefhebbers van groen en bloemen en voor vakmensen, die uit de hele wereld komen.
 
‘Lelies in wonderland’

‘Lelies in wonderland’ is het thema van de nieuwe opzet van de grootste lelieshow ter wereld, van 10 tot en met 20 mei in het Willem-Alexander Paviljoen. Maar liefst 200 ‘bloemenbuizen’ van 3,5 meter hoog scheppen een sfeer, die arrangeur Dorien van den Berg vergelijkt met een bamboebos. ,,Het wordt voor de bezoekers een feest om hier doorheen te dwalen, foto’s te maken en te genieten van de prachtige lelievormen en kleuren’’, voorspelt zij. De samenwerkende leliekwekers- en veredelaars, die door kruisingen nieuwe soorten maken, zien af van de individuele bedrijfspresentaties. ,,De lelieshow is ontworpen vanuit de beleving die we de bezoekers gunnen’’, licht Van den Berg toe.
Naast de spectaculaire showwijze is er meer interactie doordat ook met lelies bloemschikdemonstraties worden gegeven en bezoekers hun favoriete lelie kunnen kiezen. En in de twee ateliers die het jaarthema ‘Polen – hart van Europa’ symboliseren met typisch Pools glas- en aardewerk, worden vanzelfsprekend ook lelies ingezet.
 
Doop door AZ-coryfeeën
Het is inmiddels een traditie dat er op de eerste dag van de lelieshow een nieuwe lelie wordt gedoopt en de verbinding met topsport wordt gelegd. De afgelopen drie jaar kregen topcoach Robin van Gaalen en de oud topschaatsers Ard Schenk en Anni Friesinger-Postma de eer dat een lelie naar hen werd vernoemd. Dit jaar dopen coach Gert-Jan Verbeek en directeur Toon Gerbrands een lelie, ‘Alkmaar’. Hiervoor is onder meer gekozen omdat de naam van hun voetbalclub AZ ook de afkorting is van een leliegroep, de aziatische.
 
Grotere bloemen
De nieuwe rood-witte lelie ‘Alkmaar’ hoort bij de OT-lelies, dat zijn kruisingen tussen twee verschillende groepen: Oriëntals en Trompet. Een van de kenmerken hiervan is de grotere bloemvorm, een duidelijke trend in vernieuwing bij lelies. Een andere trend is de betere knoppresentatie, waarbij als de bloem nog niet bloeit toch de kleur al is te zien. Noviteiten naast ‘Alkmaar’ zijn de donkerroze Dalian en de paarsrode Carbonero. Een andere bijzonder aspect is dat er van de bekende kelkvormige Longiflorumtypes nu ook rassen komen met opstaande bloemen. En bij de LA-lelies (kruisingen tussen Longiflorums en Aziaten) komen steeds meer harde, aansprekende kleuren. Zo geven noviteiten de lelieshow van maar liefst 15.000 stelen en tegen de 100.000 bloemen elk jaar weer nieuwe accenten.
 
‘Zinderende zomerbloemen’
In het Oranje Nassau Paviljoen is het thema van de afsluitende binnenshow ‘Zinderende Zomerbloemen’. Prominent aanwezig is Lisianthus, een nog relatief onbekend gewas. Het is weliswaar een zomerbloem, maar Nederlandse kwekers brengen Lisianthus het hele jaar door op de markt in een vertrouwde kwaliteit. Hoofdkleuren zijn wit en roze, maar er zijn ook veel tweekleurigen, zowel enkelbloemig als dubbelbloemig. De dubbelbloemigen doen veel mensen denken aan de koningin der bloemen, de roos. Blauw is de dominante kleur in het aanbod Limonium, met daarin dit jaar een opvallend type: de statice Cloudy Blue die in een trosvorm bloeit. De Nederlandse kwekers presenteren ook het assortiment Bouvardia in alle beschikbare kleuren. En Lathyrus natuurlijk, bekend van de welriekende geur. De Misty-serie hiervan heeft hele bijzondere meerkleurige varianten. De meest bijzondere kleur is crème met een apricotkleurige randje. Heldere kleuren en ronde bloemen zijn trends in de presentaties Zantedeschia, ook wel Calla genoemd. De Captain-serie is een voorbeeld van een groep die steeds groter wordt, met nieuw als snijbloem de roodoranje Trinity en oranje Odeon. Ook zijn er fraaie exemplaren als potplant zoals de crèmekleurige Captain Branco, met opvallend gespikkeld blad. Verder luisteren Snij-Hortensia’s, Iris en Pioenrozen de show op.
 
Beatrix Paviljoen: tropische trends
Het Beatrix Paviljoen is nog tot en met 20 mei het podium voor duizenden exotische anthuriums, bromelia's en orchideeën. Dit paviljoen ademt een tropische sfeer uit. Dat is te danken aan de samengebrachte planten en aan het uitgebalanceerde arrangement. Bromelia’s bijvoorbeeld worden op hun natuurlijke wijze geëxposeerd: hangend, waarbij zij water en voedingsstoffen aan de lucht onttrekken. Anthuriums en orchideeën zijn er te bewonderen als potplant en als snijbloem