Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Veel mensen komen graag in de Duitse 'achtertuin' van Twente en de Achterhoek, net over de grens, omdat het er zo mooi is. Deze zomer zijn er nog heel wat andere aanleidingen voor een korte trip naar de oosterburen: bijvoorbeeld alle bijzondere en originele paardenevenementen van 2012.

Het Münsterland, dat kent er drie
Dat wil zeggen: als je alleen de allergrootste meerekent.
Het Wereldkampioenschap Vierspan. Vier dagen vol topsport, helemaal in het teken van het spectaculaire en ongelooflijk knappe samenspel van menner, paard en wagen. Het is zo'n beetje de Formule 1 van de paardensport, waarbij het aankomt op snelheid, precisie en vertrouwen. Veel elegantie en stijl bij de onderdelen van de Dressuur. Uithoudingsvermogen en stuurmanskunst in de Marathon met indrukwekkende, natuurlijke hindernissen die in vliegende vaart genomen moeten worden. Opperste concentratie en - letterlijk - millimeterwerk tijdens de Hindernisproef.

Van 15 - 19 augustus in Hörstel-Riesenbeck. Ook voor Nederlanders een buitenkans om er eens live bij te zijn: de terreinen van het WK Vierspan 2012 liggen net voorbij Bad Bentheim en Rheine, dus over de A1 maar een half uurtje vanaf Oldenzaal.
De 'eerste helft' van het WK wordt op vrijdagavond afgesloten met een prachtige, bonte WK-Gala-Show (demonstraties, moderne ruitersport en nostalgische rijtuigen); op zondag is er een feestelijke sluitingsceremonie.

Het Deutsches FohlenChampionat in Lienen aan het Teutoburger Wald.
De slotdagen van een lange, landelijke competitie voor de topfokkers van paarden en pony's. In de finale - van 13 tot en met 15 juli - kun je de allermooiste en meest getalenteerde veulens bewonderen. Volbloedhengsten, springpaarden en dressuurpaarden van alle rassen en foklijnen. Het gaat om de eer, maar er is ook een serieuze prijzenpot van € 120.000 te verdelen. De entree is helemaal gratis.

PFERDE-STÄRKEN
Een zomerweekend vol evenementen en open dagen in Duitslands paardenregio Nummer Een. En dat wil wel wat zeggen, in een land met een diepgewortelde traditie op het gebied van recreatief paardrijden, paarden in de landbouw en paarden in de hippische sport. Hoe divers deze branche in het Münsterland vertegenwoordigd is en hoe liefdevol er met de dieren wordt omgegaan, dat is de basis van het succes van het fenomeen PFERDE-STÄRKEN (Paardekrachten), dit jaar al voor de negende keer op de kalender. Wat doe je allemaal op zo'n feest voor paardenliefhebbers en gezinsleden die wel van een gezellig dagje 'in the countryside' houden?
Een kijkje achter de schermen bij het prestigieuze opleidingsinstituut voor Olympische ruiters en paarden, ook nog eens op een heel fraai landgoed, een blik in de praktijk van  een hypermoderne dierenarts, oppassen voor rondvliegende vonken bij een ouderwetse smidse.
Het mooiste aan PFERDE-STÄRKEN: al die stallen, stoeterijen, hoefsmeden, zadelmakers, rijscholen, maneges, paardenklinieken, paardenmusea en paardenpensions, die voor de schoonheid en ruimte van deze streek hebben gekozen, zitten wel bij elkaar in de buurt, maar toch net weer verspreid genoeg, om onderweg even aangenaam toeristisch te toeren. Met altijd een goed moment voor een picknick aan een stil landweggetje in Parklandschap Münsterland. Zaterdag 11 en zondag 12 augustus.

In het Osnabrücker Land:
Future Champions in Hagen
Het toernooi voor de kampioenen van morgen. 's Wereld grootste wedstrijd voor jonge ruiters (onder 21). Hier hebben heel wat grootheden uit de paardensport hun eerste stapjes gezet, zowel in het springen als in de dressuur. De ruim 600 deelnemers - en bijna 900 paarden - komen uit 27 landen, ook van ver buiten Europa.
Alleen al voor de locatie zou je gaan: de befaamde paardenstal Hof Kasselmann (antieke stallen met kroonluchters, het is echt waar). Een instituut. Van 13-17 juni in Hagen am Teutoburger Wald.

Paardenrennen op de renbaan in Quakenbrück
Traditioneel op de eerste zondag van september; in 2012 is dat 2 september.
Een indrukwekkend evenement, om je te laten verbijsteren door de topsnelheid van een renpaard van wereldklasse, of om voorzichtig een spannend gokje te wagen bij het wedkantoor. Het kan al vanaf 1 euro; de race wordt nog wat sensationeler als je 'eigen paard' in een nek-aan-nekrace moet sprinten voor de hoofdprijs. Voor kinderen is er het Kinderland op draf- en renbaan Hasepark aan het riviertje de Hase, met ponyrijden, rodeorijden en bungee-jumping.


Grafschaft Bentheim
Nederland heeft een Partij voor de Dieren en 'Boer Zoekt Vrouw', Duitsland is - terecht - erg enthousiast over de Haus- und Nutztiertag, 28 juli in Uelsen.
Huisdieren & Nutsdieren, dat zijn kippen, konijnen, bijen en ezels zoals je ze overal hebt, maar ook de wereldberoemde inheemse trots het Bunte Bentheimer Schwein en het lokale zwartkopschaap. Forse koudbloedpaarden die in volle galop gekeurd worden. Allemaal 'gemütlich' omlijst met een geweldige markt vol overheerlijke streekproducten, rechtstreeks van de boer.

Meer zomerse evenementen: www.geheimoverdegrens.nl