Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Op 6 juli is de Indonesiëzaal van Museum Volkenkunde te Leiden, na ruim een jaar gesloten te zijn geweest in verband met onderhoudswerkzaamheden, weer open voor publiek.

De helft van de zaal is vernieuwd met als hoogtepunt de centrale plaatsing van zes indrukwekkende, prachtig bewerkte stenen beelden uit de hindoe-boeddhistische tempel van Singosari, Oost-Java uit de 13de eeuw. Geheel nieuw in de zaal is een bijzondere collectie poppen die in 1893 speciaal voor koningin Wilhelmina in Indonesië werd gemaakt. Verder is er meer aandacht voor de Indonesiërs zelf, die in wandvullende projecties indrukwekkend in beeld worden gebracht.

Singosari
De zes beelden zijn ware blikvangers in de vernieuwde zaal. Ze zijn gemaakt van vulkanisch steen en behoren tot het mooiste op het gebied van de Indonesische klassieke cultuur. Van het zestal springt Ganesha er het meeste uit. De blik van de toeschouwer wordt getrokken naar de indrukwekkende god met zijn olifantskop op zijn kussen van schedels. In samenwerking met het Nationaal Museum van Indonesië in Jakarta wordt op het ogenblik een interactief multimedia programma ontwikkeld, waarin de tempel en de beelden virtueel worden verenigd.

Koninklijk geschenk
De poppen vertegenwoordigen de Indonesische bevolkingsgroepen die eind 19de eeuw onder Nederlands gezag stonden, en vormen daardoor een uniek historisch document. In de kleding, die tot in het kleinste detail is uitgewerkt, wordt de identiteit van de dragers uitgedrukt, onder andere doordat de invloed van islam en christendom wordt getoond.   

Schitterend goud
Twee grote vitrines vormen een ware schatkamer van gouden sieraden en rituele gebruiksvoorwerpen en krissen die met veel goud zijn versierd, allemaal voorbeelden van verfijnde Indonesische hofkunst. De oudste gouden kris uit de 17de eeuw was vroeger eigendom van Stadhouder Willem IV. Ook ringen met edelstenen en andere gouden sieraden uit de befaamde Lombok-schat zijn nu te bewonderen.

Museum Volkenkunde | Steenstraat 1| Leiden | 071- 5168800 / / www.volkenkunde.nl