Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

22 augustus tm 2 september 2012. Een bijzondere gebeurtenis staat Leiden te wachten.

Vanaf woensdag 22 augustus is een groep Indiaanse kunstenaars uit Alert Bay (Canada) op bezoek in de stad. In de museumtuin van Volkenkunde zullen ze de laatste hand leggen aan een unieke, metershoge totempaal, het topstuk van de grote familietentoonstelling  HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL die in oktober start.  Bezoekers kunnen de verrichtingen van dag tot dag volgen.
 

In de museumtuin gaan vijf kunstenaars aan de slag. Onder leiding van Rande Cook zullen Kevin Cranmer, Cole Speck, Thomas Wamiss jr. en William Wasden de laatste hand leggen aan de totempaal. Maanden geleden is het werk in Alert Bay begonnen. In Leiden worden het laatste snijwerk en de beschildering van de totempaal uitgevoerd. Elke dag is er een Meet & Greet ingepland, waarbij bezoekers veel meer te weten kunnen komen over het werk en de achtergronden van deze kunstenaars.

Ook zijn er twee speciale weekenden (25 & 26 augustus en 1 & 2 september) met volop publieksactiviteiten rondom de groep van Rande Cook. Op het programma staan onder andere demonstraties, optredens met zang & dans, Meet & Greet en een activiteit waarbij de bezoekers zelf creatief de handen uit de mouwen kunnen steken door het helpen kleuren van de zalmen, onderdeel van de tentoonstelling.

De totempaal maakt vanaf 6 oktober deel uit van de grote tentoonstelling HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL over de oorspronkelijke bewoners van de Noordwestkust van de Verenigde Staten en Canada. Voor de eerste keer presenteert een Nederlands museum dit unieke onderwerp. Met internationale topstukken en het mooiste uit de eigen collectie, aangevuld met moderne kunst, actuele interviews en reportages, ontstaat een indrukwekkend beeld van de boeiende culturen van de Noordwestkust Indianen. Deze Indianen (of First Nations zoals ze zichzelf noemen) zijn wereldberoemd om hun prachtige totempalen. Op de palen zijn verschillende figuren afgebeeld, waarmee de Indianen zich verbonden voelen. Het gaat vaak om dieren, maar ook mensen en mythische figuren; voorbeelden hiervan zijn de orka, kikker, raaf en beer. Eigenlijk kun je een totempaal het best vergelijken met een uitgebreid familiewapen. De uitgesneden figuren spelen een belangrijke rol in de familiegeschiedenis van degenen die de paal hebben laten maken.

Het stichtingsjaar 1837 maakt Museum Volkenkunde in Leiden tot een van de oudste volkenkundige musea ter wereld. Het beheert anno 2012 meer dan 240.000 voorwerpen en 500.000 audiovisuele bronnen vanuit de hele wereld. Toonaangevend wetenschappelijk onderzoek, spraakmakende publieksprogramma’s en de vele internationale samenwerkingsprojecten maken Museum Volkenkunde tot een van de belangrijkste Europese expertisecentra op gebied van mondiale culturen.


Museum Volkenkunde | Steenstraat 1 Leiden| t 071 5168 800| www.volkenkunde.nl