Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

De weg naar Van Eyck loopt via Witte de With. Een van de belangrijkste tentoonstellingen die ooit in het museum heeft plaatsgevonden, zo omschrijft Museum Boijmans Van Beuningen de expositie De weg naar Van Eyck.

Ruim negentig kostbare middeleeuwse meesterwerken zijn vanaf 13 oktober tot en met 10 februari te zien in het Rotterdamse museum. Een unicum vanwege de zeldzaamheid en kwetsbaarheid van de zeven eeuwen oude werken. Boijmans is onlosmakelijk verbonden met de Witte de Withstraat, de bruisende straat die naar het museum loopt en daarom tijdens deze periode wordt omgedoopt tot de fysieke weg naar Van Eyck. Om bezoekers van de tentoonstelling aan te moedigen om Rotterdams leukste straat niet over te slaan,  stellen verschillende ondernemers speciale arrangementen samen, geïnspireerd door de expositie. De weg naar Van Eyck loopt letterlijk over de Witte de Withstraat!
 

Beeld Boijmans: Jan van Eyck, Uitsnede van De Annunciatie, circa 1434-1436. Doek, overgebracht van paneel, 90,2 x 34,1 cm. Washington, National Gallery of Art.Ontwerp: Thonik.

De weg ernaartoe
De tentoonstelling De weg naar Van Eyck is het aanschouwen meer dan waard, de échte weg naar Museum Boijmans Van Beuningen is ook een absolute aanrader.  Wie richting Boijmans (zoals het museum in de Rotterdamse volksmond genoemd wordt) loopt, komt over of in de buurt van één van de leukste straten van Rotterdam: de Witte de Withstraat. Winkels, galerietjes, hotels, kappers, restaurants en cafeetjes, het is er allemaal. Dé plek om te eten, te shoppen of zelfs te slapen voor of na een bezoekje aan de expositie. Een aantal ondernemers zal bovendien iets speciaals doen voor de tentoonstelling, denk bijvoorbeeld aan speciale (Vlaamse) menu’s, overnachtingsarrangementen en kleding geïnspireerd op de tentoonstelling. De creatievelingen uit het Witte de With Kwartier zorgen dat de tentoonstelling op een eigentijdse manier wordt weergegeven in het straatbeeld.  

Uniek en eenmalig
De man om wie de tentoonstelling draait is Jan Van Eyck, in zijn tijd al een beroemde Vlaamse schilder die veel betekend heeft voor de olieverftechniek. Zijn verfijnde techniek en natuurlijke weergave van de werkelijkheid hebben grote invloed gehad op de Europese schilderkunst. De weg naar Van Eyck laat zien welke kunstenaars Jan Van Eyck inspireerden om tot zijn revolutionaire schilderstijl te komen. De tentoonstelling omvat verschillende schilderijen, beelden, edelsmeedwerken, miniaturen en tekeningen van de belangrijkste Europese kunstenaars uit die periode. Museum Boijmans Van Beuningen is als enig Nederlands museum in het bezit van een schilderij van Van Eyck, ‘De drie Maria’s aan het graf’. De kunstwerken komen van over de gehele wereld naar Rotterdam. Vanwege de kwetsbaarheid van de kunstwerken zal dit de enige en waarschijnlijk de laatste keer zijn dat de werken gezamenlijk te zien zijn.  

Overige informatie

De fysieke weg naar Van Eyck - in de Witte de Withstraat

Datum:        13 Oktober 2012 – 10 februari 2013
Locatie:     Dagelijks op diverse locaties in de Witte de Withstraat
Website:         www.wittedewith.nl

De weg naar Van Eyck - de tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen

Datum:        13 Oktober 2012 – 10 februari 2013
Tijd:    Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
Entree:     Bovenop de vaste entreeprijs van €12,50 komt een toeslag van €4,- voor de tentoonstelling
Locatie:     Museum Boijmans Van Beuningen Museumpark 18-20, Rotterdam
Website:         www.boijmans.nl