Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Op 30 november van 14.00 - 15.30 uur vindt een bijzondere dubbellezing van Hedy d’Ancona en Paul Brood plaats over de roerige jaren 60. Paul Brood geeft aan de hand van tientallen foto’s een beeld van de jaren 60 en gaat onder meer in op de modernisering van de echtscheidingswet.

Hedy d’Ancona vertelt uit eigen ervaring over deze roerige periode, waarin emancipatie centraal stond.

Voorheen ondenkbare zaken worden mogelijk in de jaren zestig. In 1962 vindt de introductie van de anticonceptiepil plaats en in 1967 verschijnt het eerste naakt op de Nederlandse televisie. Ook de opvattingen van de kerk veranderen snel. De wetgeving wordt ook aangepast. Het verbod op het verkopen van voorbehoedsmiddelen aan minderjarigen wordt in 1970 opgeheven en de echtscheidingswet herzien in 1971. De Nederlandse preutsheid wordt niet direct overboord gegooid, maar de etalages van tijdschriftenwinkels zien er anders uit dan voorheen. De boeken van Jan Wolkers (Kort Amerikaans) en Jan Cremer (Ik Jan Cremer) liggen niet meer onder de toonbank. Dat er protest ontstond tegen de toen geldende echtscheidingswetgeving past dan ook geheel in die tijd.De late jaren 60 en de vroege jaren70 zijn de tijd van de protestgeneratie. Jongeren met verschillende achtergronden, die de maatschappij anders willen inrichten, knellende banden van kerk en staat afgooien en een ideaal van vrede en veiligheid koesteren. Dat ideaal moet koste wat kost bereikt worden.

Aanmelden voor de lezing kan via .

D’Ancona stond aan de basis van het blad Opzij en richtte in 1968 de feministische actiegroep Man Vrouw Maatschappij op. Zij pleitten onder meer voor herziening van de echtscheidingswet. Paul Brood is archivaris bij het Nationaal Archief en auteur van de boeken Scheiden doet lijden en Het Grote Jaren 60 Boek.

Het geheugenpaleis
Het verhaal Scheiden doet lijden is onderdeel van de tentoonstelling Het geheugenpaleis – met je hoofd in de archieven. De eerste tentoonstelling van het Nationaal Archief in eigen huis. Het presenteert de omvangrijke archiefcollectie op verrassende en interactieve wijze. Bijna 1000 jaar Nederlandse geschiedenis wordt aan de hand van elf verhalen kunstzinnig in beeld gebracht. Meer informatie op www.gahetna.nl/geheugenpaleis.

Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com