Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Tijdens de Vakantiebeurs 2010, van 13 tot en met 17 januari, plaatst reisorganisatie Sawadee tegenover de stand in hal 2 van Jaarbeurs Utrecht een Tibetaanse wensenboom. In deze boom kunnen de beursbezoekers een wensbriefje hangen, te koop op de stand, en een wens voor de toekomst formuleren. De opbrengst van deze sympathieke actie gaat naar het SOS kinderdorp bij Lhasa in Tibet. De meest originele wens wordt beloond met een reis naar Tibet voor twee personen. Een van de juryleden is oud-voetbalinternational Hans van Breukelen.  
Volgens Jacco Holterman van Sawadee is de boom groot genoeg om vele honderden wensen in op te hangen. De wensenboom is een oosters gebruik als onderdeel van de levensopvatting, vooral in Japan en China, maar ook in Turkije, en zijn terug te vinden op dorpspleinen. Voorbijgangers kunnen papiertjes met een diepere wens in de takken hangen. Doorgaans komt deze voort uit het verlangen een beter mens te zijn, gezond door het leven te gaan en in harmonie met de medemens te leven.

Volgend leven
Volgens de Hindoeleer wordt de wens pas in een volgend leven vervuld. Van de wensenboom bestaan vele varianten. In China wordt in de stad Lam Tsuen een in rode of witte papierrol verpakte sinaasappel naar de wensenboom op het stadsplein gegooid. Dat zijn de ‘bao die’ wensen.
 
Keltisch gebruik
Toch is de wensenboom ook in het westen geen onbekend verschijnsel. Het is ook een oud Germaans gebruik om eigen wensen met een lint of briefje aan laaghangende eikentakken te knopen. Ook worden wel eens wensenbriefjes op kerstballen geplakt, een moderne variant van een middeleeuws Keltisch gebruik. De wensen dienen vooral betrekking te hebben op het zielenleven van de mensen.

Lijsten en boekjes
Lijsten en boekjes van wensen die aangeven uit welke categorieën gekozen kan worden maken het denkproces voor sommigen wat gemakkelijker. Enkele voorbeelden:
• Rust, harmonie, groei, uitdaging, goede gezondheid en zelfvertrouwen
• Persoonlijke ontplooiing en ontdekking van talenten
• Betere communicatie in relaties
• Liefde, passie en inspirerende vriendschappen
• Wijsheid, een positief ideaal en reële ambities
• Anderen helpen, inspireren en ondersteunen
• Inzet voor een betere maatschappij

Sawadee en SOS kinderdorpen wensen in ieder geval samen om via dit project kinderen in Tibet te kunnen helpen. Sawadee Reizen is onderdeel van de Activity sector van TUI Travel PLC en organiseert sinds 1983 reizen in kleine groepen naar bijzondere bestemmingen met aandacht voor natuur en cultuur.

Avontuurlijke gezinnen
De reizen van Sawadee zijn avontuurlijk, wat betekent dat gereisd wordt in kleine groepen, met overnachtingen in kleinschalige accommodaties en activiteiten zoals wandelen als onderdeel van de reis. Sinds negen jaar biedt Sawadee ook speciale reizen voor gezinnen met kinderen vanaf acht jaar die een avontuur niet schuwen.

Openingstijden
De openingstijden van de Vakantiebeurs 2010 zijn van woensdag 13 januari t/m zondag 17 januari van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag 15 januari van 10.00 tot 21.00 uur. Entreekaarten, met aanzienlijke korting van 5 euro en kans op een vijfdaagse kastelenreis in Portugal zijn verkrijgbaar in de voorverkoop via www.vakantiebeurs.nl.