Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

De Conseil Général van de Meuse heeft besloten de 90ste verjaardag van de Frans-Amerikaanse offensieven in de Meuse en het einde van de Eerste Wereldoorlog omwille van meerdere redenen te herdenken. De Slag om Verdun in 1916 was het hoogtepunt van de confrontatie tussen de Fransen en Duitsers. Dit afgrijselijke bloedbad maakte van deze stad in de Meuse het internationale symbool van de Grote Oorlog. De "Onbekende Soldaat" is hier ontstaan. Sinds de Wapenstilstand hebben veel staatshoofden en ambassadeurs zijn slagveld bezocht. Nog steeds komen ze hier naartoe€¦ Maar de Meuse is ook bekend voor nog een bijzonder feit. In de herfst van 1918 hebben hier twee gigantische Amerikaanse offensieven plaatsgevonden. Al voor de deelname van de Amerikanen - op 7 april 1917 - vervoerden Amerikaanse vrijwillige ambulanciers de gewonde "Poilus" (benaming voor de Franse soldaten in de 1ste W.O.). Bovendien was een squadron van de Amerikaanse luchtmacht boven Verdun in de lucht, het fameuze squadron Lafayette. Vervolgens zijn in juni 1917 in het zuiden van het departement de eerste Amerikaanse troepen aangekomen om zich te trainen.

Op 12 september 1918 begon het eerste grote offensief van de Amerikanen, met hulp van de Fransen, voor de inname van de Le Saillant de Saint-Mihiel, de zuidwestelijke sector van het departement die door de Duitsers sinds het begin van de oorlog werd bezet. In slechts drie dagen werden ze overwonnen. Tien dagen later hebben 500.000 Amerikanen, 100.000 Fransen met 2.780 stuks artillerie, 380 tanks en 840 vliegtuigen deelgenomen aan het offensief Meuse-Argonne. Ondanks zware verliezen van 26 september tot 10 november 1918 heeft de succesvolle aanval de Duitsers teruggedreven naar het noorden van het departement. Deze grootse inzet van Amerikanen (meer dan een miljoen, waaronder Patton, Marshall en Truman) hebben het einde van de oorlog doen versnellen. Hier hebben de Verenigde Staten de eerste grote strijd buiten hun landsgrenzen geleverd.

De Meuse telt heel veel Amerikaanse herdenkingsmonumenten en gedenkstenen. In Romagne-sous-Montfaucon bevindt zich het grootste Amerikaanse kerkhof met 14.246 stoffelijke resten. Het is de grootste Amerikaanse necropool in Europa van slachtoffers van de twee Wereldoorlogen.

Veel evenementen hebben al plaatsgevonden, maar in november staan nog enkele belangrijke gebeurtenissen op het programma.

"Boekenbeurs 1918-2008"

Hoe een oorlog beëindigen? Dit is het thema in 2008. Veel werken uit binnen- en buitenland worden gepresenteerd tijdens tentoonstellingen, conferenties en lezingen. Ook wordt de tijdens de 5de editie van de beurs de prijs voor het beste oeuvre uitgereikt. Deze beurs wordt in het Centre Mondial de Paix in Verdun gehouden.


Meer informatie:

Association 14/18 Meuse: + 33 (0)3 29 86 00 70

"11 november"

In het hele departement La Meuse worden de klokken geluid ter nagedachtenis aan de vele gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

  

 
CDT Comité Départemental du Tourisme de la Meuse

33, Rue des Grangettes
F-55000 BAR LE DUC
Tel.: + 00 33 (0)3 29 45 78 40 - Fax: + 00 33 (0)3 29 45 78 45
E-mail:
Internet: www.tourisme-meuse.com