Málaga is een gemeente en de op één na grootste stad van Andalusië, en de op vijf na grootste stad van Spanje.

Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Málaga. In 2007 had de stad een officieel inwonertal van 561.250, en in de stadsomgeving van Málaga wonen in totaal 1.074.057 mensen. De stad ligt aan de Middellandse Zee, aan de toeristische Costa del Sol en op slechts 140 kilometer afstand van de Straat van Gibraltar. Málaga wordt omgeven door bergen, de zogenaamde “Heuvels van Axarquía” en wordt doorkruist door twee rivieren, de Guadalmedina en de Guadalhorce die beide uitmonden in de Middellandse Zee. De stad heeft een zomers mediterraan klimaat, maar heeft geen last van de extreme hitte zoals Sevilla en kent zeer milde winters met temperaturen rond de 20 graden. De inwoners van Málaga staan bekend als “Malagueños” en in de volksmond soms als “boquerones” (sardines). De burgemeester van de stad is sinds 2003 Francisco de la Torre Prados van de rechtse politieke partij “Partido Popular”. De stad stond kandidaat voor Culturele hoofdstad van Europa 2016, maar werd uiteindelijk 'verslagen' door San Sebastián.

Ontstaan van Málaga
Op de plek waar nu de stad ligt, stond ooit een nederzetting van de Turdulen, een pre-Romeins volk dat het zuiden van het Iberisch Schiereiland bewoonde. Er bestaan twee theorieën over hoe de stad werd gesticht. Volgens een van deze, werd Málaga rond 1000 v.Chr. gesticht als een van de koloniën van de Feniciërs. In 1999 is een nederzetting gevonden in de monding van de Guadalhorce gedateerd met C14 op de 11e eeuw v.Chr.. Het betreft waarschijnlijk de oudste en meest uitgebreide Fenicische factorij in Spanje, vanwege de gunstige ligging aan de Middellandse Zee, en de mogelijkheden tot aanleg van een haven aan de voet van de berg “Gibralfaro”. Een andere theorie zegt dat de stad gesticht werd als kolonie door Grieken afkomstig uit Phocea, en de naam Mainake kreeg. Het bezwaar hiertegen is echter dat bewijs ervan alleen is gevonden in enkele schriftelijke documenten, maar er zijn nooit archeologische resten van civilisatie gevonden die wijzen op Griekse stichters uit Phocea. Hoe dan ook, in de nabijgelegen plaatsen Antequera, Nerja, Comares en Rincón de la Victoria heeft men sporen gevonden van een veel eerdere civilisatie, wellicht van het legendarische Tartessus. De stad stond in elk geval bekend als “Malaka”. Ook al wordt vaak beweerd dat deze naam afstamt van het Fenicische woord voor ‘zout’, is dat taalkundig gezien niet geloofwaardig. Hoogstwaarschijnlijk komt de naam echter van de semitische term m-l-k-t, Melkart oftewel God van de stad (Malik Kart). Melkart was de god van de handel; zijn plaats van verering is vrij vertaald een markt. Analoog betekent Medina niet alleen stad maar ook markt. Naast de Fenicische halfgod Melkart werd in heel Andalusië ook de godin Astarte, godin van de hemel, liefde en vruchtbaarheid in de semitische mythologie, vereerd.

Klimaat
Málaga heeft een Mediterraans en subtropisch klimaat. De gemiddelde maximumtemperatuur van augustus is 30,3 graden en de gemiddelde minimumtemperatuur in januari is 7,5 graden, hoog voor Europese begrippen. Het klimaat van de stad staat dan ook vooral bekend om haar mildheid en het heeft er in de afgelopen 100 jaar niet gevroren, afgezien van een minimumtemperatuur van -0,1 graad in 2005, die grote schade toebracht aan mangobomen en de sinaasappelbloesem. Over het algemeen zijn de zomers voor Spaanse begrippen niet extreem heet, door de overheersende zeebries Levante. De maximumtemperatuur schommelt meestal rond de 30 graden, behalve wanneer een soort Föhn, de Terral over de stad waait. In dat geval, zo´n 15 dagen per jaar, stijgt de temperatuur vaak tot boven de 40 graden Celsius en in 1994 zelfs tegen de 50 graden. De gevoelstemperatuur is in die perioden nog veel hoger.

Bezienswaardigheden

*   Alcazaba (Arabisch fort)
Dit fort is gebouwd door de Moren in de 11e eeuw. Destijds diende het als een paleis.
*   Castillo de Gibralfaro (kasteel op de heuvel Gibralfaro)
Is gebouwd in de 14e en 15e eeuw, om de Alcazaba te verdedigen.
*   Catedral de Málaga
De bouw begon in 1528, nadat de christenen Malaga hadden veroverd. De bouw was pas twee en een halve eeuw later klaar, waardoor het verschillende bouwstijlen heeft.
*   Catedral de la Encarnación (neoklassieke kathedraal)
*   De haven van de stad
*   Jardín de la Concepción (botanische tuin)
*   Kerk: Iglesia del Sagrario
*   Kerk: Iglesia Parroquil de Santiago
*   Palacio de los Condes de Buenavista (kasteel van de graven)
*   Palacio Episcopal (bisschoppelijk paleis)
*   Plaza de Toros (arena voor stierengevechten)

Musea
*   Museo Picasso de Málaga
*   Museo Carmen Thyssen
*   Centro Pompidou de Málaga
*   Centro de Arte Contemporáneo de Málaga (museum voor moderne kunst)
*   Museo de Bellas Artes (museum voor schone kunsten)
*   Museo Municipal de Málaga (stedelijk museum)
*   Museo Interactivo de la Música (MIMMA)
*   Museo de Artes y Tradiciones Populares (museum van populaire tradities)
*   Museo Císter
*   Museo Catedralicio de Málaga
*   Museo Jorge Rando
*   Museo Taurino Antonio Ordoñez

Hotels in Malaga

Kaart van Malaga - Google Maps

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

HOT

Andere artikelen regio verkennen