De provincie stadje Besalú heeft uniek joodse erfgoed in Catalonië: een Mikveh uit de 12e eeuw.

En sporen van een synagoge die is gesloten in de 13e eeuw. In 1966 werd Besalú uitgeroepen tot een site van nationale historischew betekenis.Sindsdien zijn er vele vondsten gedaan die goed zijn gerestaureerd. Besalú ademt nog de sfeer van een middeleeuwse stad met onregelmatige aangelegd straten aangepast aan deheuvelachtige omgeving, stenen huizen met bogen over de straten, winkels die het hele jaar door aan de reizigers ambachtelijke producten aanbieden, de prachtige romaanse brug over het water van de Fluvià . Alles in Besalú heeft nog de charme van een tijd dat het als kleine nederzetting was in de Girona Garrotxa een belangrijke markt was. De artsen van de Joodse gemeenschap genoten internationale roem en de Aljama, in dienst van de graven, mogelijk goed voor tussen de tien en vijftien procent van de stadsbevolking.

Gelegen op de top van een berg aan de samenvloeiing van de rivieren Fluvià en Capellades, is Besalú een strategische site sinds de tijd van de Kelten en Iberiërs met tekenen van bewoning sinds de 6e eeuw voor Christus. Na de dood van Wilfredo el Velloso (Wilfred de Harige) in 902 tot de dood van Bernardo III in 1111 was Besalú het centrum van een zeer welvarende onafhankelijke provincie wat nog zichtbaar is in de prachtige romaanse gebouwen die bewaard zijn gebleven tot vandaag.

besalu gerona 2Algemeen wordt aangenomen dat de Joden in in de Vroege Middeleeuwen arriveerden Catalonië. Naar schatting waren dat tussen tien en twaalf duizend mensen. Met andere woorden, tussen de vier en zeven procent van de Catalaanse bevolking op dat moment. Naast de grote aljamas van Catalonië, net als die van Barcelona (met meer dan vier duizend mensen) en Girona (met ongeveer duizend) is Besalú een kleine gemeenschap van ongeveer honderd tot honderdvijftig mensen. Desondanks is deze aljama nog steeds een van de belangrijkste in de Middeleeuwen.

Men gaat ervan uit dat de Joodse gemeenschap in de graafschap Besalú is ontstaan vanaf de 9e eeuw, maar er zijn geen schriftelijke documentatie van hun aanwezigheid te vinden tot in de 13e eeuw. De oudste documenten dateren uit 1229. Vanaf dat moment worden talloze verwijzingen gevonden naar de Joden van Besalú, de synagoge, de burgemeesters en de Joodse functionarissen. De Joden gehouden officiële posten in de stad en in de joodse wijk in het bijzonder zoals deurwaarders en secretarissen van de Aljama.

De namen van de Joden van Besalú zijn zo kenmerkend en Joodse achternamen uit Besalú kunnen nog steeds worden getraceerd vandaag in Israël: Balmanya, Mozes Besalú, Carcassona, Vides Durán, Benet, Alatzar, Pairusa, Salomó Abraham, Piera, Goer en in het bijzonder Benvenis, Bonastruc Vital, Bonastruch Mercadell of Bonsenyor en Bonfill Bondia.

Op 4 oktober 1264 verleende Jaime I de Veroveraar de Joodse gemeenschap het voorrecht om in Besalú een synagoge te bouwen. In gevonden documenten, wordt de Besalú synagoge continu verbonden met de Plaça dels jueus of joden 'plein. De synagoge werd in 2005 ontdekt naast de Mikvehin de huidige Pla dels Jueus.

Joden in Catalunya besaluDe joodse gemeenschap van Besalú groeide tot het midden van de 14e eeuw. Eeen proces dat verder versterkt werd door de immigratie van Joden uit Al-Andalus en Frankrijk waar ze werden verdreven rond 1306. De bevolking van de Joodse wijk werd in die tijd geschat op ongeveer 300 mensen. Het was een goed gestructureerde gemeenschap met verordeningen en privileges gelijk aan die van de Joden van Girona.

In 1342 veranderde er veel doordat in dit jaar koning Pedro IV het mogelijk maakte dat de Joden van Besalú het recht hadden op te treden als een onafhankelijke eenheid van de aljama van Girona. Vanaf die tijd zou de joodse gemeenschap Besalú zijn invloed uitbreiden tot de joodse bevolking kernen in de omgeving die, ze waren klein in aantal -  niet over een eigen juridische status beschikten. Dit was de tijd van de grootste burgerlijke dynamiek in de stad. De Joodse wijken van Besalú in stonden in contact met alle Joden van Catalonië en zelfs met aljamas in de rest van Europa. De stad kwerd bekend om de joodse artsen niet alleen bekend als goede artsen, maar ook als mensen die scherpzinnige waren in hun zakelijke relaties en in de kredietverlening.

Dit tijdperk van welzijn en vooruitgang duurde slechts vijftig jaar. De vervolgingen van 1391 markeerde het begin van het einde voor de Joden in Catalonië. Sommige gemeenschappen overleefde de terreur en verwoestingen van de Joodse wijk, maar ze waren nooit meer in staat hun vroegere status terug te krijgen. In Besalú zijn er geen sporen van de terreur van 1391. Het aantal Joden in Besalú is na die datum echter drastisch terug gelopen.. Sfeerfotos van Besalú

 

Hotels in Besalu

Sfeerfotos van Besalú

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage