Een land dat onverwachts door het toerisme wordt overvallen . . .

Wat gebeurt er met een economie als een land een plotselinge en onverwachte toestroom van toeristen krijgt? IJsland biedt intrigerende lessen over de gevolgen  van het toerisme voor de steden, het milieu en zelfs de voedselvoorziening

De Blue Lagoon is een van de bekendste attracties voor de bezoekers van IJsland. Dit kunstmatige zwembad dat  verwarmd wordt door een nabijgelegen geothermische energiecentrale wordt vooral ook 's nachts bezocht. Enorme stoomwolken stijgen op  naar de donkere sterrenhemel boven een drukte van  Britse, Franse, Amerikaanse, Russische en Chinese toeristen die hier allemaal komen genieten van deze bijzondere ervaring.

Ijslande thermische baden zijn al heel lang populair. Maar het aantal mensen dat het land in de afgelopen jaren is gaan bezoeken is dramatisch toegenomen. IJsland heeft een bevolking van iets meer dan 330.000. Vorig jaar kwamen ongeveer 1,7 miljoen toeristen op bezoek. En de aantallen blijven naar verwachting stijgen. IJsland  wordt tot zijn eigen verrassing geconfronteerd met een toeristische boom -  en voor dit eens zo geïsoleerde land  is dit een heel interessante ontwikkeling.

Na de financiële crisis van 2008 is de waarde van de IJslandse kroon gekelderd. Als onderdeel van haar economisch herstel heeft IJsland  veel energie gestopt in pogingen om meer buitenlandse bezoekers te trekken. Maar zelfs bij degenen die verantwoordelijk zijn voor de marketing van IJsland in het buitenland is de verbazing groot.  Niemand had deze enorme groei verwacht..

Wat is er gebeurd?  IJsland biedt een momentopname van een aantal verschuivingen die in de wereld gaande zijn: een beweging in de richting van dienstverlenende bedrijven, zoals het toerisme nu één van de 11 banen wereldwijd oplevert.  Daarnaast hebben positieve ontwikkelingen in de nationale economieën een domino-effect gehad in binnen- en buitenland. En niet te vergeten: de invloed van de  komst van goedkopere vliegreizen van en naar deze bestemming.

De stijging in het aantal bezoekers kunnen voor deel verklaard worden door het feit steeds meer mensen bekend zijn met het land. IJsland is de laatste jaren veel in het nieuws geweest.  Eerst was daar de financiële crisis het land in politieke problemen bracht. Dan waren daar ook de uitbarstingen van de Eyjafjallajökull vulkaan in 2010, die vluchten in heel Europa in de problemen bracht. En het IJslands voetbalteam dat fans won over de hele wereld metde kwartfinales in zijn allereerste optreden op het EK.

WOW 2travel2Vliegverbindingen en voordelige tickets
Maar misschien wel de belangrijkste factor in de groei is ongetwijfeld de toenemende beschikbaarheid van goedkope vliegtickets uit Europa en de Verenigde Staten geweest. Het aantal passagiers op de luchthaven Keflavik International heeft een gestagegroei gehad in de afgelopen 10 jaar. In 2016 alleen al is het aantal mensen dat de luchthaven  bezocht gegroeid met 40%. Heel sterk is het aanbod van Icelandair van een gratis stop-off op de Trans Atlantische vluchten.

Positieve effecten
Het effect van de toeristische bestedingen is duidelijk. Overal in het land zijn infrastructurele werken in uitvoering: van de uitbreiding van de Blue Lagoon, de bouw van jachthavens, de vergroting van het vliegveld en de bouw van 5***** hotels.

Problemen
Ijsland moet het overgrote deel van het voedsel invoeren en dat is geen eenvoudige zaak. Door de scherpe daling van de waarde van de kroon in 2008 werd de invoer van vers voedsel bijna onbetaalbaar. Eén effect hiervan was de sluiting van de drie restaurants van McDonald's in het land. De kosten van het importeren van noodzakelijke ingrediënten waren gewoon te hoog worden.

De toenemende vraag naar accommoatie kan ook problemen voor de lokale bevolking veroorzaken. De regering nam onlangs maatregelen om de beschikbaarheid van Airbnb kamers te beperken. De vrees was groot dat de bewoners geconfronteerd zouden worden met sterk stijgende huizenprijzen.

Een andere zorg is de invloedvan zo veel buitenlandse bezoekers op de grotendeels ongerepte omgeving. Ijslanders zijn met name bezorgd over de gevolgen voor de hooglanden, die tot de weinige nog "enige ongerepte wildernissen van Europa"horen. Er is een  nu een verhit debat over de vraag of alle Ijslandse hooglanden niet moeten worden aangewezen als beschermd gebied.

Een groot probleem is ook het off-road rijden.  De schade veroorzaakt aan jonge planten en rotsformaties kan aanzienlijk zijn.  Er zijn dan ook plannen een deel van de hooglanden af te sluiten voor verkeer.

Financiering
Het is allemaal zo snel gegaan met het toerisme dat nog niemand een idee heeft wie de uitbreiding van de faciliteiten gaat betalen. De meeste voorzieningen in en bij de natuurlijke attracties zijn nu  nog overwegend gratis.

ijsland vulkanen 2travel2Zeepbel of blijvende groei van het toerisme
De vraag is nu: Is het toerisme naar IJsland van blijvende aard of is het een zeepbel? De sector is uitgegroeid tot rivaal van de visserij – als een van de belangrijkste industrieën van Ijsland. Het toerisme genereert ongeveer 5-6% van het BBP - ongeveer het dubbele van wat het is in de meeste andere Europese landen.  Zijn er bedreigingen? Een recente daling van de relatieve waarde van het Britse pond en de Amerikaanse dollar heeft ertoe geleid de Amerikanen en Britten - plotseling merken dat hun reizen duurder worden.

De huidige verwachting is dat de IJslandse toerisme-industrie zal blijven groeien, ook al gebeurt dit in een trager tempo. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Grote verschuivingen in valuta's kunnen deze ontwikkeling volledig ondermijnen. Als door valuta-schommelingen  en prijsstijgingen in eigen land de bestemming duurder wordt, dan kan het zomaar weer gebeuren dat de toeristen wegblijven.

Conclusie:
Ijsland is toch nog steeds een van de bestemmingen waar je een keer naar toe wilde. Vulkanen kijken. Eens een keer in de Blue Lagoon zwemmen bij nacht? Naar de sterrenhemel kijken en een keer de hele Melkweg willen zien. En als het even kan - met Noorderlicht.

Misschien staat Ijsland nog op je “bucket-list”

Hotels in Ijsland


JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Booking.com


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com