Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Na 440 jaar naam op graf Anna van Saksen in Dom Meissen - Saksen


Anna van Saksen, de tweede vrouw van Willem van Oranje en moeder van Prins Maurits, overleed in 1577. Ze werd begraven in de Vorstenkapel van de Dom in Meissen, maar kreeg een naamloos graf. Enkele jaren geleden startte het Verkeersbureau TMGS met het toerismeproject: ‘Stap in de voetsporen van Anna van Saksen’. De Dom van Meissen kreeg hierna geregeld vragen van Nederlanders naar de plek van het graf in de Vorstenkapel. Omdat dit naamloos was moest het steeds worden aangewezen. Hierdoor kreeg Anna in 2017 na 440 jaar alsnog een grafopschrift. Met dank aan de belangstelling voor haar leven vanuit Nederland.

 

Belangrijke plekken uit haar leven voeren langs historisch plaatsen als Dresden, Leipzig, Freiberg en Meissen. Anna werd in 15 geboren als dochter van keurvorst Moritz (uit het geslacht Wettin). Haar ouders overleden op jonge leeftijd. Op huwbare leeftijd kreeg ze een enorme bruidsschat mee van 100.000 Saksische Taler. Een fortuin, want een vakman in die tijd verdiende 30 Taler per jaar. Vele edelen dongen naar haar hand, maar het was Willem van Oranje die de eer te beurt viel vanwege zijn protestantse geloof (Saksen is de bakermat van het protestantisme).

Op 24 augustus 1561 trouwde het echtpaar in het Altes Rathaus in Leipzig. Voor Willem betrof de verbintenis met Anna een verstandshuwelijk vanwege de financiën en al vrij snel bleek het in relationele sfeer vast te lopen. Van Oranje ijverde om zijn vrouw ‘instabiel’ te laten verklaren, zodat hij kon scheiden. Dat lukte. Zij baarde wel de meest succesvolle zoon van Willem: Prins Maurits.

Na de scheiding en een affaire met schilder Jan Rubens keerde Anna gebroken en berooid terug naar Saksen. Hier wachtte de dochter van de voormalige keurvorst een koel onthaal bij haar familie. Ze werd opgesloten in Slot Dresden in een kamer waarvan de muren waren dichtgemetseld. Een krankzinnige moest voor het hof verborgen blijven. In afzondering sleet Anna haar laatste levensjaren. Op 18 december 1577 overleed zij in Dresden in kommervolle omstandigheden.

Anna werd begraven in de Vorstenkapel van de Dom van Meissen, de heilige grond voor de Saksische adel met een katholiek geloof. Protestante familieleden werden namelijk bijgezet in Freiberg. Moritz, de vader, was evenals Anna protestants. Toch werd Anna in het katholieke graf bijgezet en niet bij haar ouders in Freiberg. De toenemende belangstelling vanuit Nederland deed het bestuur van de Vorstenkapel besluiten om in februari 2017 de naam ANNA op het graf te zetten. Na 440 jaar is ze geen onbekende meer tussen haar overleden familieleden met een ‘ander geloof’.

Saksen een ontdekkingsreis dichtbijSaksen, hoofdstad Dresden, mag zich verheugen op een stijgende belangstelling onder Nederlandse reizigers. Deze deelstaat ligt zo’n 500 kilometer van de Nederlandse grens. Meer reisinformatie op de Nederlandstalige site:
www.saksen.info


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com