Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Bretagne bevordert de renovatie van oude sluiswachtershuizen langs de Bretonse kanalen.

Een project dat niet alleen een tweede leven biedt aan deze bijzondere monumenten, maar ook het behoud van dit historische erfgoed garandeert.

Een nieuwe bestemming
Met een totale lengte van meer dan 600 kilometer vormen de Bretonse kanalen een onmisbare bestemming voor natuur- en vaarliefhebbers. Langs de oevers van deze waterwegen staan 156 sluiswachtershuizen, waarvan vandaag de dag ongeveer de helft onbewoond is. Om deze monumentale panden een tweede leven te geven lanceerde de regio Bretagne een programma, waarbij zowel particulieren als bedrijven tegen een zeer lage huur de gelegenheid krijgen (toeristische) activiteiten te ontwikkelen in deze historische gebouwen. Het project biedt daarmee aan de ene kant bescherming van het historische erfgoed, terwijl het tegelijkertijd het toeristische aanbod in de regio verbetert en de lokale economie bevordert.
Sinds 2014 zijn al 17 sluiswachtershuizen langs de kanalen Ille-et-Rance, Vilaine, Nantes-Brest en Blavet volledig gerenoveerd. Dankzij het project kregen de huizen een nieuwe bestemming. Zo werden er pensions in gevestigd, maar ook kunstateliers, concertruimten, informatiecentra en kleine bedrijven die excursies op het kanaal aanbieden.

Recente projecten
De gerenoveerde sluiswachtershuizen, gelegen aan de belangrijkste vaarroutes van de regio, vullen het huidige toeristische aanbod aan met een breed scala aan opties voor bezoekers. Zo is er bijvoorbeeld La Petite Madeleine, dat dit seizoen haar deuren opende in Hédé-Bazouges. Op de oever is het huis omgetoverd tot gastenverblijf, terwijl twee oude schepen op het kanaal fungeren als drijvend hotel. La Petite Madeleine biedt alle gemakken van een ‘gewoon’ hotel en is aangesloten bij het label ‘accueil vélo’, waarmee ze een speciale ontvangst voor fietsers biedt.
Een ander goed voorbeeld van een geslaagde transformatie is Crêperie de l'écluse montreuillaise. Dit sluiswachtershuis is omgetoverd tot een gezellig restaurant, gespecialiseerd in lokale gerechten. Het charmante etablissement verwelkomt talrijke toeristen met de beroemde Bretonse crêpes.
In het sluiswachtershuis Gué Noëllan in Québriac opende het echtpaar Rubigny onlangs Osmonde & Canotage. Er is een expositieruimte en atelier, waar Jean-Luc boten maakt. Vijf jaar geleden bouwde hij onder andere de boot Osmonde, die nu dient als bijzondere overnachtingsplek op het kanaal Ille-et-Rance.
Het riviertoerisme inspireerde ook de sluiswachtershuizen bij Tréblavet, Bouessay en Les Gorsêts. Kleine, lokale bedrijven organiseren vanuit deze panden tochten over de kanalen van Bretagne. Aan boord van traditionele vissersboten is dit een geweldige manier om de natuurlijk waterwegen van de regio te leren kennen.

Bretagne verkennen . . .

In de toekomst
Als het aan de regio Bretagne ligt blijft het niet bij deze 17 huizen, maar zullen nog veel meer sluiswachtershuizen een nieuwe bestemming krijgen.

Meer informatie over de kanalen van Bretagne op:
www.canauxdebretagne.org


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com