Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Aantrekkelijke reiswereld creëren voor singles.  Single-reizigers worden flink in het zonnetje gezet.

Over minder dan een week start de 46ste editie van de Vakantiebeurs. Single-reizigers worden de komende editie eens flink in het zonnetje gezet. Bij Vakantiebeurs Goes Solo kunnen alleenstaanden en alleenreizenden potentiële reismaatjes ontmoeten, een culinaire route voor singles volgen en in contact komen met single-vriendelijke reisorganisaties. “Het is bizar dat mensen die alleen reizen daar toeslag voor betalen”.

Maartje Duin is journalist en fractievoorzitter van de Single Issue Partij; een fictieve partij die opkomt voor het belang van vrijgezellen. Ze juicht bij het initiatief van de Vakantiebeurs. “De toeristische branche is ontzettend single-onvriendelijk”, stelt Maartje. “De grootste ergernis onder alleenreizenden is de éénpersoonstoeslag. Als je alleen op vakantie gaat dan betaal je altijd meer, ook bij groepsreizen. Hotels rekenen een toeslag of je kunt een kamer delen met een wildvreemde”, spot ze. “Bij restaurants idem dito; als je alleen uit eten gaat dan krijg je een achteraf tafeltje of je wordt weggekeken door de manager omdat je hem inkomsten ontneemt. Dat komt omdat de reisbranche rust op ouderwetse verdienmodellen. Eén persoon levert simpelweg minder geld op dan twee en dat wordt doorberekend. Ergens begrijpelijk, maar het maakt alleen reizen er niet leuker op. Het is tijd voor bewustwording en verandering. Ik vind het fantastisch dat de Vakantiebeurs helpt om dat te creëren."

Single-vriendelijke reisorganisaties
Op dit moment zijn er ongeveer 2,8 miljoen singles in Nederland en dat worden er steeds meer. De verwachting is dat er in 2060 ongeveer 3,8 miljoen zullen zijn. Maar Vakantiebeurs Goes Solo is er niet alleen voor vrijgezelle reizigers. De groep die wel een partner heeft, maar toch alleen op stap gaat, wordt ook steeds groter. Soms houdt de partner immers niet van reizen, is hij/zij te druk of wil de één liever naar Afrika en de ander naar Brazilië. “Geen probleem!” stelt Maartje. “Vakantiebeurs Goes Solo richt zich niet alleen op alleenstaande, maar ook op alleengaande reizigers. De angst dat een vakantie voor singles een hele lange date wordt komt veel voor, maar is totaal onnodig. Niet elke solo reiziger is tenslotte op zoek naar een partner.” Een specifieke plek in hal 7 van de Jaarbeurs wordt dé fysieke plek om een reismaatje te ontmoeten. Er is dagelijks een culinaire route te volgen waar men elkaar op speelse wijze kan ontmoeten. De tocht leidt langs een stuk of zes verschillende landen. Natuurlijk wacht overal een heerlijk hapje, kenmerkend voor de bestemming. Daarnaast krijgen single-vriendelijke reisorganisaties de kans om zichzelf te presenteren en bovendien maken ze kans op de de Vakantiebeurs Award voor de beste aanbieder van soloreizen.

Contact leggen voor een boeking
Een van de deelnemende partijen op de Vakantiebeurs is het nieuwe bedrijf Trabys. “Backpackers kunnen elkaar wel vinden, maar zodra je samen wilt reizen en geen zin meer hebt in hostels met slaapzalen wordt het erg lastig”, stelt een van de oprichters Richard van der Meulen. “Wij richten ons op deze groep. Dit kunnen singles zijn, maar ook stellen of vrienden die graag samen op groepsreis gaan.” Zakenpartner Minke Boonstoppel vult hem aan: “Op Trabys.nl kan iedereen gratis een profiel aanmaken met reiswensen. Vervolgens kunnen ze contact leggen met gelijkgestemden en zien welke reisavonturen op hun wensen aansluiten. Wij bieden ruim 900 groepsreizen aan van alle grote reisorganisaties. Het grote verschil is dat je bij huidige reisorganisaties eerst moet boeken en daarna organiseert men (soms) een bijeenkomst waar het reisgezelschap elkaar kan ontmoeten. Bij Trabys draaien we dat om. Wij zetten de reiziger centraal en verbinden mensen met elkaar. Dus eerst kijk je wie er op vakantie gaan en dan besluit je of je wilt boeken.”

Afritsbroeken en gouden tasjes
Boonstoppel: “Ieder jaar ga ik op groepsreis. Voor mij een fantastische wijze om veel te zien in weinig tijd. Maar ik wacht tot het allerlaatste moment met boeken. Waarom? Ik vind het ontzettend belangrijk met wie ik op vakantie ga en de groepssamenstelling is pas vlak voor vertrek duidelijk.” Huiverend denkt ze terug aan haar ergste reiservaring. “Mijn meest verschrikkelijke groepsreis ging naar Nieuw-Zeeland. Prachtig land, maar de groep en ik waren een complete mismatch. Allemaal ouderen met Nordic-walking stokken en kaki afritsbroeken. Daar stond ik met mijn spreekwoordelijke pumps en gouden handtasje. Een nachtmerrie! Bij Trabys proberen we te voorkomen dat iemand in deze situatie belandt.”

Insmeerhandje
Maartje Duin heeft goed in kaart hoe de perfecte single-reiswereld eruit moet zien. “Nu heb je ‘adults only-hotels’ waar kinderen niet mogen komen”, vertelt ze. “Een ‘single only-hotel’ is misschien wat veel gevraagd, maar in de toekomst zou ik graag meer singlevriendelijke hotels zien. Als je één bed benut in plaats van twee, dan betaal je gewoon de helft. Geen toeslagen meer. Alleen uit eten? Normaalste zaak van de wereld! Hopelijk komen er ook leuke gadgets voor mensen die alleen reizen. Zoals een insmeerhandje”, lacht Maartje. “Een soort ruggenkrabber, maar dan eentje die je rug kan insmeren met zonnebrand. Smeer jij je hele rug maar eens goed in als je alleen op vakantie bent. Dan moet je dat aan een wildvreemde vragen. Maar goed, eerst maar eens bewustwording creëren in de toeristische branche. Dit initiatief is een mooie eerste stap naar een aantrekkelijke single-vriendelijke (reis)wereld.”


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com