Kuren in Bad Aachen – reeds bij de Romeinen waardeerden reumapatiënten de genezende kracht van de warmwaterbronnen. Wie 'A' zegt zoals in 'Aken', moet ook 'B' zeggen zoals in 'Bad Aachen'.
Want Aken is de stad van het water, of preciezer: de stad met de warmste bronnen ten noorden van de Alpen. De geschiedenis van Aken is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de thermen. Deze hebben niet alleen de stad haar naam gegeven - want 'Aken' is afgeleid van het Germaanse woord voor 'water', "ahha" - ze hebben sedert de ontdekking van hun genezende kracht ook vele mensen verlichting en genezing van hun kwalen gebracht. De Kelten en Romeinen - en voor hen wellicht de mensen van het stenen en bronzen tijdperk - waren al op de hoogte van de weldoende kracht van de "aquae granni", van de uit de diepte
opborrelende thermen en wisten hoe ze deze moesten gebruiken. Ook Karel de Grote: "Hij hield van het water en maakte er vaak en met bijzonder veel plezier gebruik van", weet Karels biograaf Einhard te vertellen, en ook, dat de stad zelfs aan deze keizerlijke voorliefde de opgang tot residentiestand te danken had.
Wat bij Carolus Magnus geliefd was, was in de volgende jaren ook geliefd bij andere gekroonde - en ongekroonde - hoofden. De goede reputatie, die van de stad, en de onmiskenbare (zwavel-)geur, die van de bronnen uitging, maakte Aken tot op grote afstand beroemd. Terwijl elders de minerale en geneeskrachtige bronnen veelal nog in een nevel van middeleeuws bijgeloof verstrikt zaten, begon men in Aken reeds wegwijzende toeristische strategieën te ontwikkelen rond de warmwaterbronnen. En dat met groot succes: Binnen afzienbare tijd klom Aken op tot 'modebadplaats' en was het in hogere kringen bon ton om hier te komen baden. Uit alle delen van Europa kwam men toegesneld om zichzelf in Aken het veelgeprezen genot van een bad- of drinkkuur - en daarnaast vele andere geneugten - te gunnen. Eén iemand heeft zich kritisch uitgelaten over de sprankelende veelzijdigheid van de Akense badcultuur - uitgerekend Frederik de Grote. Vol minachting sprak hij over dit oord, "waar zo veel mensen naartoe komen om afleiding te zoeken, en van waaruit zo vele anderen vertrekken zonder gezond te zijn, waar grootsprakerige artsen en liefdesintriges hun spel op dezelfde wijze spelen, waar ten slotte zwakheden en vooroordelen zo vele mensen uit alle hoeken van de wereld aantrekken". Frederiks duidelijke twijfel aan de genezende kracht van het Akense water heeft de moderne wetenschap al lang weerlegt: De warmte enerzijds en bovendien de in totaal niet minder dan 19 verschillende mineraalelementen van de zwavelhoudende natriumchloride-waterstofcarbonaat-thermen hebben een uitermate positieve invloed op ziekten van beenderen, spieren, gewrichten en huid.
Dit alles en de sfeer van deze kuurstad, waarin de moderne kuurvoorzieningen zich kunnen omringen met de flair van een tweeduizend jaar oude badtraditie, zorgt ervoor dat jaarlijks ongeveer 8.000 patiënten in een van de drie sanatoriums een behandeling ondergaan met het Akens bronwater. En sedert begin 2001 hebben de Carolus Thermen Bad Aachen hun deuren geopend naar een fascinerende wereld van rust, warmte en ontspanning. Met hun ruim wellness-aanbod in een ascinerende sfeer knopen ze direct aan bij de Romeinse tradities.
www.aachen-tourist.de