Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Een planetarium is een schaalmodel van het zonnestelsel. Aanvankelijk was zo'n schaalmodel geheel mechanisch. In 1924 ontstond het eerste planetarium dat gebruik maakt van projectie, en de huidige planetaria zijn vrijwel allemaal van dit type.

Planetaria hebben doorgaans een koepelvormig projectiescherm, en achteroverhellende stoelen die het gemakkelijker maken om naar boven te kijken. Een grote projector in het centrum van het scherm projecteert de sterrenhemel, waarbij een aantal kleinere beweegbare projectoren de beelden van sterren en planeten op het scherm projecteren. De projectoren zijn zodanig gekoppeld dat ze de bewegingen aan de hemel kunnen weergeven, desgewenst versneld, of kunnen laten zien hoe de sterrenhemel er op een bepaald moment in de tijd uit zal zien of heeft gezien. De eerste planetarium-projectors, ook Zeiss-projectoren genoemd, werden in 1924 ontworpen door Carl Zeiss.

De eerste planetaria waren echter mechanisch. Archimedes zou al hebben beschikt over een primitief planetarium waarmee de bewegingen van de zon, de maan, en de planeten kon worden voorspeld. Op 17 mei 1902 ontdekte archeoloog Spyridon Stais tussen de voorwerpen die in een scheepswrak bij Antikythera waren ontdekt, een klomp geoxideerd materiaal met daarin een mechanisme met tandwielen. Aangenomen wordt dat het mechanisme, dat uit 82 v.Chr. dateert, werd gebruikt als astronomisch uurwerk.


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com