Dan vindt namelijk de 97e editie van de Tour de France plaats. Een bijzondere editie, want de start is in Nederland.
De etappes
Naast de proloog zijn er 20 etappes. Zij zijn als volgt verdeeld:
- 9 vlakke ritten
- 4 heuvelachtige etappes
- 6 bergetappes (waarvan 3 met aankomst bergop)
- 1 individuele tijdrit
De bergritten
In de bergetappes zitten 23 cols van de 2e ,1e en buiten categorie:
- 1 in de Jura
- 8 in de Alpen
- 2 in de Cévennen
- 12 in de Pyreneeën
Bijzonder is dat de col de Tourmalet niet één maar twee keer beklommen wordt, dit ter ere van 100 jaar Pyreneeën (1910-2010).
Ook is het opvallend dat de kasseien terug zijn in het parcours. In de 3e etappe van het Belgische Wanze naar het Franse Arenberg Porte du Hainaut moeten de renners over 13,2 km kasseien fietsen. Altijd lastig, die onregelmatige stenen!
Het Parcours
In de proloog, een individuele tijdrit (8 km), rijden de renners door de straten van Rotterdam. Uiteraard komen zij ook over de Erasmusbrug (in beide richtingen).
De 1e etappe start wederom in Rotterdam; de Tour verlaat Nederland om af te stevenen op Brussel. Na de 2e etappe, op Belgische bodem (Brussel-Spa), rijden de renners in de 3e etappe, Wanze-Arenberg Porte du Hainaut, Frankrijk binnen in het departement Nord. In Cambrai, een grote stad in het departement Nord, begint de 4e etappe richting Reims, hoofdstad van de Champagne-Ardenne. Vanuit een andere champagnestad, Epernay, vervolgt men het parcours richting Montargis in de Loirestreek. Deze stad is tevens startplaats van de 6e etappe die eindigt in Gueugnon in de regio Bourgogne. Iets ten oosten van deze finishplaats, nog steeds in de Bourgogne, ligt de volgende startplaats: Tournus. Deze 7e etappe is de eerste rit door de bergen (middengebergte) met finish in Station les Rousses. Vanuit dit skioord in de Jura volgt de 8e etappe naar het bekende skioord Morzine/Avoriaz in de Alpen (Haute-Savoie); de eerste rit door het hooggebergte. Na deze zware bergrit hebben de renners een rustdag verdiend.
Dan volgt de 9e etappe: Morzine/Avoriaz- St.Jean-de-Maurienne. Dit is de grootste Alpenetappe met o.a. de beroemde col de la Colombière en de col de la Madeleine. Via de Savoie (Chambéry) zakt het peloton af naar de Hautes-Alpes, naar de stad Gap. Tijd om op adem te komen in de vlakke rit van Sisteron (Alpes-deHaute-Provence) naar Bourg-les-Valence in de Drôme. De 12e etappe is heuvelachtig en doorkruist de Ardèche; start in Bourg-de-Péage (Drôme), aankomst in Mende (Lozère). We vervolgen het parcours in de Midi-Pyrénées, met een vlakke rit van Rodez (Aveyron) naar Revel (Haute-Garonne). Dan volgen 3 bergetappes door de Pyreneeën. De 14e etappe Revel - Ax-3 Domaines (deel van de wintersportplaats Ax-les-Thermes); de 15e etappe Pamiers - Bagnères-de-Luchon en de 16e etappe Bagnères-de-Luchon - Pau. Dit is één van de zwaarste etappes met cols als de Peyresourde, de Tourmalet en de Aubisque.
Na de 2e rustdag volgt een belangrijke etappe; de laatste bergrit Pau - Col du Tourmalet. Met aankomst bergop! Hier kan het verschil worden gemaakt. De sprinters die de bergen zijn doorgekomen, maken kans op de dagzege in etappe 18 door de regio Aquitaine; van Salies-de-Béarn (Pyrenées Atlantiques) naar Bordeaux (Gironde). De voorlaatste etappe is een individuele tijdrit van Bordeaux naar Pauillac, de dag van de beslissing. Voor de laatste rit nemen de renners de trein naar Longjumeau (Ile de France), vanwaar de laatste kilometers naar Parijs ingaan. Wie zal de Champs-Elysées betreden in de gele trui?
Meer informatie: www.letour.fr
{kl_rssfeed image="0" chtitle="0" chdesc="0" chsrc="0" title="1" desc="0" temsrc="0" item_one="1" items="6" word_count="20" span="0" cache="3600" class="kl_rssfeed" debug="0"}http://www.booking.com/deal.nl.xml?aid=331045;label=dealfeed_head;tmpl=deal_rss;ufi=-2152403;lm=0;period=1;type=5{/kl_rssfeed}