yakutsk russiaDe vijf koudste en heetste bewoonde plekken op aarde. Voor het geval je liefhebber bent van extreem reizen: koud of heet. Er zijn naast Antarctica nog veel plaatsen waar het werkelijk ijskoud is. Dit zijn Groenland, Rusland en Alaska. Ons leven speelt zich grotendeels af tussen 0 en 30 graden Celsius. Maar het kan natuurlijk veel heter. Hieronder een lijstje met de hoogste temperaturen die op verschillende plaatsen werden bereikt - soms meer dan 50 graden celsius.

 

 


Koud

1) Vostok Station, Antarctica

Vostok Station in Antarctica is een van de koudste plaatsen op aarde. Bij dit Russische onderzoeksstationis de laagste temperatruur van -89.2 gradens Celsius gemeten. Antarctica is niet alleen een van de koudste plaatsen, maar is ook zeer winderig. Ondanks het feit dat Antarctica 90% van de ijsvoorraad op aarde bevat ontvangt dit continent bijn geen regen of sneeuw waardoor het eigenlijk een woestijn is.

2) Oymyakon, Russia
Oymyakon, Rusland is een van de koudste bewoonbare plaatsen op aarde. De laagst gemeten temperatuur hier is -71.2 degrees Celsius. Er wonen hier ongeveer 500 mensen. Ofschoon het heel koud is in de winter gaat het leven van alledag gewoon door bij temperaturen lager dan -52 degrees Celsius. Het is soms zo koud dat vogels bevriezen.

3) Verkhoyansk, Russia
Een andere koudde stad in Rusland is Verkhoyansk met een bevolking van 1400 mensen. De laagst gemeten temperatuur hier is -69.8 degrees Celsius . Tussen 1860 en in het eerste deel van de 20e eeuw werd Verkhoyansk gebruikt voor de verbanning van politieke tegenstanders.

4) North Ice, Greenland
Groenland staat op de 4e plaats als koudste plek op aarde. Het is ook de koudste plats op het westelijk halfrond. De laagst gemeten temperaturr hier is -66 graden Celsius.

5) Snag, Yukon, Canada
Snag ligt in het Yukon Territory in Canada. Het is de koudste plaats op het Noord Ameikaanse continent. De laagst gemeten temperatuur inbSnag is -63 graden Celsius. Snag wordt zo koud omdat de bergen  de warmere lucht van de Pacifische oceaan blokkeren.


Heet

1) Death Valley, California
De naam van de regio zegt eigenlijk al alles. Gelegen in het Zuid Oosten van California is Death Valley North America is het hier heet en droog - bovendien het laagst gelegen deel van de VS. De heetst gemeten temperatuur in Death Valley is 56.7 graden Celsius. Terwijl het overdag vaak zeer heet is, kan het in de nacht ook vriezen

2) Al’Aziziyah, Libya
Al’Aziziyah - gelegen in het Noord Westen van Libie - is ook een van de heetste plekken.Op Sept. 13, 1922 is hier een temperatuur gemeten van 57.8 graden Celsius - in de plaats Al’Aziziyah.

 

3) Ghudamis, Libya
Ghudamis is een oase stad in het westen van het hete Libie. De hoogst gemeten temperatuur in Ghudamis is 55 graden Celsius.

4) Kebili, Tunisia
Kebili is ook een oasestad gelegen in centraal Tunesie. Het staat op de 4e plaats in het rijtjevan hete plaatsen met een hoogst gemeten temperatuur van 55  Celsius. Kebili is bekend voor de uitstekende dadels.

5) Timbuktu, Mali
Timbuktu ligt in het West Afrikaanse Mali. Het is een van de bekendste steden in Africa. De temperatuur kan er oplopen tot 54.5 graden Celsius. Timbuktu was een opleidingscentrum in de tijd van de verspreiding van de Islam in Afrika. Er zijn beroemde moskeeen in Djinguereber, Sidi Yahya, en Sankore in Timbuktu.


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com