Reisjournalistiek monumentaal aangepakt op basis van de Delfts blauwe KLM-huisjes. Omstreeks 1860 was er in de VS Mark Twain die over een plezierreis verhaalde en uiteindelijk één van de eerste “reiscorrespondenten” werd. In Nederland was het Cees Nooteboom die debuteerde als correspondent en verhaalde over de landen waar hij was gestationeerd en op die manier misschien wel onbedoeld deze gebieden aanprees bij zijn lezers als vakantie bestemming.
Inmiddels lijkt er nog nauwelijks ruimte voor het op papier beschreven woord met de komst van internet, social media en bloggers die met beeld en geluid verslag doen van hun actuele reis ervaringen.
De cirkel lijkt nu bijna rond: Het boek “Little Kingdom by the Sea”, de Engelse uitgave van “Sterke Verhalen voor bij de borrel”, over de geheimen achter de gevels van de KLM-huisjes, heeft inmiddels een gezamenlijke oplage van 25.000 exemplaren bereikt en dat lijkt nog maar het begin. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) mag zich gelukkig prijzen dat de Engelse editie op het punt staat de wereld te veroveren en dat is niet alles; inmiddels zijn er rondleidingen in Delft en Amsterdam samengesteld langs de monumenten waarvan de KLM een Delfts blauwe replica heeft gemaakt, welke nog steeds in de Royal Business Class cadeau worden gedaan.
Het Geheim achter de KLM-Huisjes
Little Kingdom by the Sea is de Engelse uitgave van Sterke Verhalen voor bij de borrel. Speciaal voor de buitenlandse markt is het boek aangepast tot wandelgids en uitgebreid met nieuwe, bijzondere en vaak onbekende verhalen over onze nationale geschiedenis en architectuur. Het boek biedt een overzicht over van 500 jaar cultureel erfgoed, met een duizelingwekkende hoeveelheid leuke feitjes en anekdotes waarmee de buitenlandse bezoeker zelfs de Nederlander nog versteld van kan laten staan. Het vertrekpunt voor deze reis door de tijd zijn de Delfts blauwe huisjes van KLM, die gemodelleerd zijn naar bestaande nationale monumenten en (grachten)huizen in Alkmaar, Amersfoort, Amsterdam, Coevorden, Delft, Den Haag, Dordrecht, Edam, Gouda, Haarlem, Hillegom, Hindeloopen, Leeuwarden, Leiden, Rotterdam, Utrecht en Veere. Aan de hand van de levensverhalen van de bewoners, vanaf de 17e eeuw tot nu, krijgt de lezer een bijzonder inkijkje achter de gevels van de KLM-huisjes.
Rondleiding langs KLM-Huisjes
Inmiddels resulteert het boek in een ware hype: Het Gilde Amsterdam, "Mee in Mokum", heeft speciaal voor buitenlandse toeristen en bezoekende relaties een rondleiding samengesteld langs de Amsterdamse monumenten waarvan een Delfts blauwe replica is gemaakt. Ook in Delft leiden de stadsgidsen van "Via Vanessa" aan de hand van het boek de bezoekers rond langs de acht KLM-huisjes in deze stad en wordt de plek onthult waar de Hollandse meester Johannes Vermeer zijn beroemde schilder Het Straatje schilderde. Als nieuw landmark voor de stad en toeristische attractie wordt op dit moment overigens ook gewerkt aan de realisatie van maar liefst 40 KLM-huisjes op ware grootte. Deze kleine Delfts blauwe woonwijk wordt naast de historische binnenstad gebouwd, en biedt de (buitenlandse) toerist een overzicht over 500 jaar architectuur. Alle grote bouwmeesters, van Hendrick de Keyser, Pieter Post en Philips Vingboons tot en met Berlage en Cuypers zijn namelijk in de KLM collectie vertegenwoordigd. Tenslotte vindt tot eind december 2015 onder de titel ‘Sterke Verhalen voor bij de borrel’ een grote overzichtstentoonstelling plaats in het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam met voorwerpen en schilderijen die bij de verhalen uit het boek horen. De expositie is een groot succes, sinds de opening zijn al enkele duizenden mensen een kijkje gaan nemen in het Jenevermuseum.
De auteur Mark Zegeling is prettig verbaasd over het succes: ‘Het boek is eigenlijk ontstaan als een uit-de-hand-gelopen grap, maar wel eentje die fantastisch is uitgepakt. Ik ben verrast dat mijn boek zoveel verschillende doelgroepen aanspreekt. Al die spin offs, zoals een tentoonstelling in Schiedam, een woonwijk in Delft, een tournee door Amerika… ik moet mezelf soms in mijn arm knijpen. Ook vanuit China en Japan is er belangstelling, er zijn daar namelijk ook pretparken met Nederlandse monumenten, maar ik heb geen haast bij het veroveren van de wereld. Ik wil ook nog genieten van dit hele avontuur, dus ik doe het stap voor stap’.Ter promotie van Little Kingdom by the Sea en het nationaal cultureel erfgoed maakt Mark Zegeling in mei van dit jaar een tournee langs 14 steden in Amerika en Canada. Vanaf 12 mei geeft de auteur daar een serie lezingen, aan de hand van zijn boek, over de internationale positie van Nederland sinds de 17e eeuw, doorspekt met persoonlijke verhalen en anekdotes over de mensen die in de monumenten woonden waarvan KLM-huisjes zijn gemaakt.