Onder het motto ‘Vieren, beleven en genieten’ viert de Saksische Wijnstraat in 2017 haar 25-jarig jubileum.
Het programma omvat tentoonstellingen, wijnproeverijen, open dagen bij wijnmakers (26 en 27 augustus) en wijnarrangementen in restaurants. Ook de wijnfeesten eind september, als de Saksische Wijnkoningin wordt gekozen, zijn een tip. In het Elbedal bij Dresden wordt al ruim 850 jaar wijn gemaakt. Na de Tweede Wereldoorlog raakte de wijnbouw tijdens het DDR-bestuur in de verdrukking. In 1992, een jaar na de Duitse hereniging, sloegen wijnbouwers en lokale bestuurders de handen ineen om de Saksische wijnstraat nieuw leven in te blazen. Er is sindsdien veel geïnvesteerd in vernieuwde wijngoederen en de ontwikkeling van de wijnstraat tot toeristisch thema, inclusief een grote wandelroute.
www.saechsischer-weinwanderweg.de
Saksische Wijnwandelweg viert 25-jarig jubileum
De 55 km lange Saksische Wijnwandelweg loopt van Pirna (nationaal park Sächsische Schweiz) naar Diesbar-Seuslitz (boven Meissen). Wijnstadjes zijn Meissen (ook bekend om het porselein) en Radebeul. De streek produceert diverse wijnsoorten, inclusief ‘Eisweinen’. Een stevige doorstapper kan de wijnwandelweg in twee dagen doen. Maar in dat tempo de kilometers afleggen is zonde. Maar weinig wandelroutes bieden zoveel afwisseling: een nationaal park, cultuurmetropool Dresden, kastelen, historische stadjes en florerende wijngoederen. Met vele terrassen langs de rivier om de voeten te laten rusten en de dorst te lessen. Een wandelroute met een combinatie tussen natuur en cultuur. Ook de bekende Elberadweg, één van de grootste fietsroutes van Duitsland, loopt door de Saksische wijnstraat.
Bezoeken en overnachten
Het grootste wijngoed is Schloss Wackerbarth dat staatseigendom is. Schloss Wackerbarth is fraai gerestaureerd en heeft een modern bezoekerscentrum. Naast droge witte wijnen is Wackerbarth beroemd om zijn mousserende wijnen (het is de op één na oudste producent van sprankelende wijnen in Duitsland). Op het wijngoed worden rondleidingen gegeven en proeverijen georganiseerd. Het grootste particuliere wijngoed in Saksen is Schloss Proschwitz. Net na de val van de DDR kocht Prinz zur Lippe (een volle neef van wijlen prins Bernhard) het landgoed terug dat vroeger van zijn familie was geweest. Sindsdien heeft Prinz zur Lippe fors geïnvesteerd in het domein dat naast witte ook rode wijnen produceert.
Diverse Saksische wijnmakers zijn niet alleen een adres om te bezoeken en wijnen te proeven, maar bieden ook overnachtingsmogelijkheden. Bijvoorbeeld Schloss Proschwitz, Hofflössnitz en het kleinere wijngoed Weinhaus Schuh met een ‘Vinotel’. De wijnmakers zijn trots op hun wijnen en 850 jaar geschiedenis. Info over Saksische wijnen en de wijngoederen: www.weinbauverband-sachsen.de
De Saksische Wijnstraat is een met bordjes bewegwijzerde wandelroute. Vrijwel alle paden zijn verhard en lopen langs de Elbe tussen de wijnstokken. Hierdoor is het profiel egaal en gemakkelijk voor wandelaars. Elbland Tourismus, de beheerder van de route, kan op verzoek het transport van bagage regelen naar het volgende overnachtingsadres. Het ‘Wandern ohne Gepäck’.