Muziek van A t/m Z: bouwen, componeren, uitvoeren en luisteren. Muziek is één van de grote reisthema’s in Saksen. Bach, Mendelssohn, Schumann en Wagner bijvoorbeeld schreven hier hun grote composities. Het land is een eldorado voor muziekliefhebbers.
Jaarlijkse toppers zijn grote festivals als het Bachfeest Leipzig of de Muziekfeestweek Dresden. Diverse orkesten en muziekgezelschappen behoren tot de absolute wereldtop. Saksen is ook het land van muziekinstrumentbouwers. Van trompet, gitaar tot de bandoneon. Reden voor het verkeersbureau om een breed toeristisch programma samen te stellen over het ‘Muzieklandschap Saksen’. Vol tips om bezoekers te laten ervaren, bijzonderheden te tonen, maar vooral te laten horen. Info:
www.sachsen-tourismus.de
Grote componisten als Bach, Mendelssohn, Schumann en Wagner werkten in Saksen en lieten muzikale sporen na. Leipzig heeft zoveel muzikale hotspots dat een speciale wandel- en fietsroute is uitgezet langs de muzikale locaties: het Notenspoor Leipzig.
Spelen
De Sächsische Staatskapelle Dresden (dat in juni in het Amsterdamse Concertgebouw speelt) en het Gewandhausorkest uit Leipzig hebben een wereldwijde reputatie. Andere bekende muziekgezelschappen zijn het Robert Schumann filharmonisch orkest uit Chemnitz, het Thomanerkoor uit Leipzig of het Kreuzkoor uit Dresden.
Feesten
Een fenomeen is het jaarlijkse Bachfeest in Leipzig. Ook de Dresdner Musikfestspiele (dat dit jaar 40 jaar bestaat) trekken bezoekers van overal. Lokaal zijn er diverse muziekfeesten met een uiteenlopend repertoire. Van klassiek, jazz in intieme cafés tot popconcerten op grote podia. De uitgebreide muzikale agenda in Saksen biedt voor elke voorkeur de juiste toon.
Luisteren
Luisteren naar muziek kan op veel plaatsen. Beroemd zijn de Semperopera in Dresden en het Neues Gewandhuis in Leipzig. In Dresden is recent Kraftwerk Mitte geopend met daarop aansluitend de opening van het vernieuwde concertgebouw Kulturpalast dit voorjaar. Ook een muzikale tempel is het operahuis van Chemnitz. Een bijzondere beleving zijn openluchtconcerten bij wijnslot Wackerbarth of het theater van Rathen tussen de rotsen van het nationale park Sächsische Schweiz.
Bouwen
Wie de Tango danst, luistert naar een muzikale vinding uit Saksen. De Bandoneon (hét muziekinstrument van de Tango en het instrument van ‘de traan’ van Prinses Maxima tijdens haar huwelijk) kwam hier tot wasdom. Al 300 jaar is de omgeving van Markneukirchen in het Vogtland en het westelijk Erzgebirge het episch centrum van de bouwers van muziekinstrumenten. Diverse makers, van gitaren, harmonica’s, violen, bandoneons tot saxofoons, tonen bezoekers hun vakmanschap.