Iedereen is tegenwoordig wel vertrouwd met op maat gemaakte reclames.

Zelf heb ik de laatste dagen naar vliegtickets en een nieuwe digitale camera gezocht en meteen wordt ik doodgegooid met banners op zowat elke internet-pagina die ik open. En waarschijnlijk gaat dat met onze TV ook gebeuren, want die is bijna bij iedereen thuis SMART aan het worden.  In het algemeen worden op de "normale" TV's nog veel reclameblokken verkocht in de irritante pauzes. Deze advertentie-inkomsten komen echter zwaar onder druk te staan als de kijkers meer en meer gebruiik gaan maken van internet diensten als Youtube, Netflix of Uitzending Gemist.

We zien nu al een ontwikkeling dat televisie-makers samenwerkinsvormen ontwikkelen met advertentieplatforms. Uiteindelijk is het de bedoeling op die manier kijkgedrag te verzamelen en te verkopen om gepersonaliseerde advertenties aan te bieden waartbij de adblockers niet kunnen worden ingezet. De makers gaan ervan uit dat wij dat niet storend zullen vinden!!??

Gebruikers van de RTL XL app krijgen ook gerichte advertenties op hun smart tv op basis van hun kijkgedrag. De redenering is dan: consumenten hebben behoefte aan relevante reclame!!! De STER wacht even af, maar is bekend met het idee van gepersonaliseerde reclame op de Smart TV.

De TV-makers zien hier veel mogelijkheden - lees EURO's. Bij de koop van een TV en de installatie van de software ga je in het algemeen al snel akkoord met de voorwaarden - maar daarin staat juist dat de tv-maker het kijkgedrag mag verkopen aan adverteerders. En dan ben je de klos!!

Het is de vraag of de kijker nog meer reclame wil en nog meer in zijn  privacy wordt bedreigd. Als de huidige kijker dat allemaal geen probleem vindt - dan kom maar op met de gepersonaliseerde aanbiedingen - dat kan er nog wel bij!!

Vind je het wel een probleem? Dan is er altijd en oplossing: verbreek de internet verbinding van de Smart TV - trek die stekker eruit. Maar jammer - dan is de TV niet meer zo SMART. En - misschien wil je tussen de films door toch even zoeken naar een mooi B&B bij Booking.com


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com