Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Tientallen kasteelhotels leggen gast in de watten. We kennen ze allemaal wel: hotels waar je een keer gelogeerd hebt maar die je het liefst zo snel mogelijk weer vergeet.

Bepaald niet de categorie die je zoekt wanneer je de aankomende winter eens  een romantisch lang weekend weg wilt niet al te ver van de Nederlandse landgrens. De Franse regio Champagne-Ardennen grossiert in zwijmeladressen voor tortelduiven of voor koppels die weer eens aandacht aan elkaar moeten besteden in plaats van het werk. De streek in het noordoosten van Frankrijk heeft vanwege zijn rijke geschiedenis een architectonisch visitekaartje achtergelaten in de vorm van meer dan 150 kastelen, landhuizen en historische gebouwen die vaak tot hotels zijn omgetoverd. Veel van deze gebouwen vormen vandaag de dag een sprookjesachtig decor voor een verwenweekend.  Locaties waar je eigenlijk de hele dag in je hotelkamer wilt vertoeven en ’s avonds ontspannen aan het diner wilt aanschuiven. Tot de kasteelhotels waar het goed toeven is behoren Château du Faucon in Donchery, Château Les Crayéres in Reims, Château d’Etoges in Etoges,  Abbaye des Sept Fontaines in Ganon en Le Château Fort in Sedan. Champagne-Ardennen ligt op comfortabele reisafstand met de auto of met de trein via een overstap in Parijs. Nadere informatie over de Champagne-Ardennen op www.champagne-ardennen-toerisme.nl.

Luxueus logeren
Een bijzonder adres in alle opzichten - ook voor de portemonnee – is het zeer sjieke 5-sterren kasteel Les Crayéres in de sfeervolle stad Reims. De binnenhuisarchitect Pierre-Yves Rochion tekende voor de klassieke inrichting van de 20 kamers en je wilt waarschijnlijk alleen je kamer verlaten om de uitmuntende champagnes en het diner te proeven. www.lescrayeres.com.

Voor een ander koninklijk verblijf is het kasteel van Etoges (www.chateau-etoges.com) ten zuiden van Epernay ook een aanrader: het is in de 17de eeuw gebouwd en omringd door schitterende tuinen en slotgrachten. Lodewijk de 14de en Napoléon hebben hier gelogeerd.

De geschiedenis druipt af van het imposante Château de Fére in Tardenois.  Het kasteel werd gebouwd van 1206 tot 1260 door Robert I van Dreux, kleinzoon van Lodewijk VI de Dikke, koning van Frankrijk. Gasten hebben de keuze 8 suites en 20 kamers. www.chateaudefere.com.

Het kasteelgevoel komt wellicht het beste tot zijn recht in Hôtellerie Le Château Fort want dat bevindt zich midden in de burcht van Sedan. Men verblijft hier in rustieke kamers die volledig van natuursteen zijn. Het hotel heeft tevens een gastronomisch restaurant. Zie www.hotelfp-sedan.com.

Nieuwe aanwinst
Een nieuwe loot in de lijst van verwenadressen is het zojuist geopende het Château du Faucon in Donchery op 15 minuten van Charleville-Mezières. Een majestueus onderkomen met 5 kamers in het kasteel en 13 gastenverblijven in de bijgebouwen. Het ligt op een eigen terrein van 28 hectare en zeer geschikt voor paardrijliefhebbers want  het beschikt over eigen paardenstallen. Nadere info op www.domaine-chateaufaucon.com.

Betaalbare luxe
Eveneens charmant én vriendelijker  voor de portemonnee is bijvoorbeeld de chambres d’hôte Château de Montaubois (www.chateaudemontaubois.com) waar de eigenaar Jean-Francois Monteil 26 jaar gedaan heeft over de renovatie. Het kasteel – ook wel ‘klein Versailles’ genoemd  - biedt vijf mooie 18e-eeuwse stijlkamers en ligt in de Franse Ardennen nabij Charleville-Mezières.

Het Château de Juvigny in de gelijknamige plaats is gebouwd tussen 1702 en 1705 en biedt nu vijf smaakvolle kamers en ontbijt wordt geserveerd in de oude keuken. Nadere info op www.chateaudejuvigny.com.

Golfen
Liefhebbers van golfen willen afreizen naar Abbaye des Sept Fontaines.  Het deed in de 12e eeuw dienst als abdij en heeft in de loop der tijden gasten ontvangen als Marshall Joffre, koning van Pruisen Wilhelm II en Generaal de Gaulle. Het is volledig gerenoveerd en aangepast aan het huidige comfortniveau. Loop naar buiten en je staat direct in de 18-hole golfbaan. www.abbayeseptfontaines.fr

 
Op zo’n 7 kilometer ten noorden van Epernay in het plaatsje Mutigny ligt het voormalige jachthuis Le Manoir de Montflambert, een prachtige pleisterplaats: de eigenaars beheersen niet alleen het vak van champagneproducent maar ook van gastheerschap. Zie www.manoirdemontflambert.fr.
 

Alsof je de 17e eeuw binnenloopt - dat gevoel krijg je bij het indrukwekkende Hotel Maison de Rhodes in het centrum van Troyes. Na een minutieuze verbouwing van maar liefst 5 jaar werden de voormalige vakwerkhuizen getransformeerd tot een stijlvol hotel met 8 kamers die de kreet ‘jaw-dropping’ recht aandoen. De stad Troyes is eveneens een volwaardige stedentripbestemming. Meer info op www.maisonderhodes.com.

Nog een adres om vertroeteld te worden is het 17e eeuwse Château de Mairy in het plaatsje Mairy sur Marne. Koning Jacobus II woonde hier een tijd toen hij uit Engeland verbannen werd. Het is nu in particulier eigendom en biedt gasten een oase van rust. Zie www.chateaudemairy.com.

Het is geen kasteel maar desondanks zeer zeker de moeite waard: het dit jaar geopende La Source Bleue in Gudmont-Villiers biedt 11 kamers in een verbouwde voormalige watermolen. Het hotel ligt in een bos met uitzicht op een meer. De eigenaars zijn liefhebbers van Art Deco en moderne kunst dat zich overduidelijk door het gebouw manifesteert. Nader info op www.hotelsourcebleue.com.

 
 


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com