Ammouliani ligt op een kleine 2 uur rijden vanaf Thessaloniki. Het eiland Ammouliani kun je bereiken per boot vanuit de haven van Tripiti. Het havenplaatsje ligt op 119 kilometer ten zuidoosten van Thessaloniki en 57 kilometer van de hoofdstad Polygyros. Vanuit Tripiti vaart een veerboot naar het enige permanent bewoonde eiland bij Chalkidiki. Ammouliani is 12 km2 groot en het hoogste punt is nog geen 250 meter. De oversteek is slechts twee zeemijl, het pontje vaart dagelijks en je bent er in 20 minuten varen. De prijs voor de overtocht met de veerboot is twee euro per persoon en voor een auto betaal je 10 euro.
Chalcidice of Chalkidiki (Grieks: Χαλκιδική, Chalkidikí) is een schiereiland en regionale eenheid in Noordoost-Griekenland ten zuidoosten van Thessaloniki. Tot Chalcidice behoren twee schiereilanden die verder de Egeïsche Zee in steken: het middelste Sithonia en het westelijke Kassandra. Het oostelijke Athos is geen onderdeel van de regionale eenheid Chalcidice, maar een semiautonoom gebied.
Chalcidice is bergachtig en bebost, en kent ook diverse lange stranden. Sithonia en Kassandra zijn zeer toeristisch. Athos is een autonome monnikenstaat die slechts beperkt toegankelijk is.
Culinaire evenementen in de zomer 2016 rond de berg Athos. op het vasteland van Griekenland ligt het schiereiland Halkidi - ten oosten van Tessaloniki - bestaande uit drie rotsige schiereilanden die de Egeïsche Zee insteken. De helft van het meest oostelijkeschiereiland wordt ingenomen door de monnikenrepubliek Athos, waar alleen mannen op bezoek mogen komen. De meer dan 2000 religieuzen leven verspreid over 32 grote en kleine kloosters en zij eten wat de bergen en de zee opbrengen: groente en vis voornamelijk. De keuken van de streek buiten de republiek wordt voor een groot deel ook door die producten bepaald; daarnaast zijn er ingrediënten als honing (gebruikt in zoet gebak), kaas, yoghurt en fruit. Ook de kruiden uit de bergen spelen een belangrijke rol in de keuken. En af en toe staat er een schaap of lam op het menu. Druiven groeien er natuurlijk ook, al sinds mensenheugenis, en behalve moderne producenten als de inmiddels internationaal bekende Claudia Papayianni maken ook de monniken er nog altijd wijn van die druiven.Mount Athos erea Kouzina" wordt dit jaar georganiseerd van 15 mei tot 15 juni 2016.