Op zondagavond hebben de vrouwen van Amouliani op de kade van de haven hun kookkunsten getoond. Bijna iedereen in Amouliani is visser - dus het zal niemand verbazen dat de meeste gerechten een relatie hebben met de zee: garnalen, gamba's, inktvis, mosselen en anderfe schelpdieren en veel vis. Daarnaast heel specifieke pasta- en rijstrecepten met daarin zeevruchten. Het evenement was georganiseerd door de Mount Athos Erea die het toerisme naar de Athos regio stimuleert - ook door de lokale gastronomie te onderstenen.
Culinaire evenementen in de zomer 2016 rond de berg Athos. op het vasteland van Griekenland ligt het schiereiland Halkidi - ten oosten van Tessaloniki - bestaande uit drie rotsige schiereilanden die de Egeïsche Zee insteken. De helft van het meest oostelijkeschiereiland wordt ingenomen door de monnikenrepubliek Athos, waar alleen mannen op bezoek mogen komen. De meer dan 2000 religieuzen leven verspreid over 32 grote en kleine kloosters en zij eten wat de bergen en de zee opbrengen: groente en vis voornamelijk. De keuken van de streek buiten de republiek wordt voor een groot deel ook door die producten bepaald; daarnaast zijn er ingrediënten als honing (gebruikt in zoet gebak), kaas, yoghurt en fruit. Ook de kruiden uit de bergen spelen een belangrijke rol in de keuken. En af en toe staat er een schaap of lam op het menu. Druiven groeien er natuurlijk ook, al sinds mensenheugenis, en behalve moderne producenten als de inmiddels internationaal bekende Claudia Papayianni maken ook de monniken er nog altijd wijn van die druiven.Mount Athos erea Kouzina" wordt dit jaar georganiseerd van 15 mei tot 15 juni 2016. Kijk voor meer info: mount-athos-area-kouzina