Gran Canaria is een van de Canarische Eilanden, een archipel in de Atlantische Oceaan.

Het behoort tot Spanje. Het eiland is van vulkanische oorsprong.

Geografie
Gran Canaria ligt ten zuidoosten van Tenerife en ten westen van Fuerteventura. De noordwestkust van Afrika ligt op ongeveer 150 km afstand en het vasteland van Europa is zo'n 1350 km verwijderd van Gran Canaria. De oppervlakte bedraagt 1560 km². Het hoogste punt ligt op 1949 meter, de top van de Pico de las Nieves. Het eiland heeft een ronde vorm, met een diameter van ongeveer 50 km. Eeuwenlang had Gran Canaria te maken met ernstige ontbossing als gevolg van menselijk handelen. In de twintigste eeuw begon men met herbebossing en begon de hoeveelheid bos weer toe te nemen.

Las Palmas de Gran Canaria
De hoofdstad van de provincie Las Palmas en daarmee ook van Gran Canaria is Las Palmas de Gran Canaria. Samen met Santa Cruz de Tenerife, de hoofdstad van buureiland Tenerife, vormt het de hoofdstad van de autonome regio van de Canarische Eilanden

Klimaat
Gran Canaria heeft een warm en zonnig, subtropisch klimaat. De temperatuur is het hele jaar vrij gelijkmatig door de vochtige noordoostpassaat (calisio), en de Canarische stroom, een aftakking van de Golfstroom. Volgens de universiteit van Syracuse heeft de stad Las Palmas op Gran Canaria het beste klimaat ter wereld. In de bergen in het binnenland is het wat koeler en op de hoogste bergen kan enkele maanden per jaar zelfs wat sneeuw liggen. Tijdens de Calima (wind vanuit de Sahara over de Atlantische Oceaan) lopen de temperaturen op tot soms boven de 40 °C en hangt er een stofwolk van Saharazand boven het eiland. Het zuiden van Gran Canaria ligt in de regenschaduw van de bergen, met als gevolg dat het daar droger en zonniger is dan in het noorden. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 22 °C; de koudste maand is januari met een gemiddelde temperatuur van 17 °C en augustus is de warmste maand met gemiddeld 24 °C. De meeste regen is in de wintermaanden november, december en januari; de droogste maanden zijn de zomermaanden juni, juli en augustus. Door de Golfstroom ligt de temperatuur van het zeewater bijna het hele jaar door tussen de 19 en 24 °C.

Bezienswaardigheden
maspalomas 2travel2* In Las Palmas kan men het huis van de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus bezichtigen, alsook een museum dat gewijd is aan de cultuur van de oorspronkelijke bewoners, de Guanchen. In het oude gedeelte van de stad, de Vegueta, staat de kathedraal.
* Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo is een botanische tuin in de buurt van Las Palmas.
* In het zuiden van het eiland, net buiten Playa del Ingles, bevindt zich het Palmitos Park, een groot vogelpark en dolfinarium.
* De markt in de vissersplaats Arguineguin (in de gemeente Mogán) is de grootste van het eiland en wordt gehouden op dinsdagen.
* Puerto de Mogán in het zuidwesten wordt soms 'klein Venetië' of 'het Venetië van het Zuiden' genoemd en wordt vooral op vrijdagen druk bezocht door toeristen omdat er op die dag een markt is.
* Mundo Aborigen is een openluchtmuseum in het dal van Fataga gewijd aan de cultuur van de oorspronkelijke bewoners.
* Roque Nublo is een van de hoogste punten van de Canarische Eilanden.
* De duinen en het brakwatergebied van Maspalomas zijn sinds 1987 beschermde natuurmonumenten.
* In Artenara worden nog vele grotwoningen bewoond.
* Teror geldt als de plaats met de best bewaard gebleven oorspronkelijke bebouwing.
* De vuurtoren Faro de Maspalomas is een van de veel gefotografeerde herkenningspunten van Gran Canaria.

Meer dan 1500 hotels op Gran Canaria


HOT

Andere artikelen regio verkennen

Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com