Languedoc-Roussillon is een regio in het zuiden van Frankrijk.
Languedoc-Roussillon bestaat uit de historische Franse provincies Languedoc en Roussillon. Daarbij horen ook de landstreken Rouergue en Albigeois, de Cevennen met het Nationaal Park Cevennen, de Causses, de Camargue, de Minervois en de Vallée du Rhône. In de regio is Frans de officiële taal. Op regionale basis worden verder ook Catalaans en Occitaans gesproken.
De regionale overheid trachtte in 2004 de regionaam te veranderen in 'Septimanie' (Septimanië). Dat was de naam die het gebied had onder Visigotische heerschappij (418 - 721). Als eerste stap werd Septimanie op alle logo's als een soort ondertitel naast de officiële naam Languedoc-Roussillon gezet. Dit was bedoeld als een tijdelijke maatregel zodoende in alle rust en kalmte de officiële naamwijzigingsprocedure kon opgestart worden. Echter, als gevolg van enorme kritiek op de naam, die volgens velen nooit meer geweest is dan een prestigeproject van regiopresident Georges Frêche, werd in oktober 2005 alweer afscheid genomen van Septimanie; de naamwijzigingsprocedure werd opgeschort en Septimanie verdween uit het officiële logo. De hele publiciteitscampagne om de nieuw geïntroduceerde naam te promoten kostte de belastingbetaler ongeveer 3 miljoen euro.[bron?]
De regio maakt na de regionale herindeling per januari 2016 deel uit van de regio Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées. Sedert 24 juni 2016 heet de regio Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées officieel Occitanie. Aan de verkiezing van deze naam ging een enquête vooraf, waarbij de bevolking eerst uit 8 mogelijke namen en later uit 6 haar favoriet kon kiezen.
Wijnstreek
Languedoc-Roussillon is de grootste wijnstreek van Frankrijk en komt ongeveer overeen met de voormalige regio Languedoc-Roussillon. Het strekt zich uit langs de zuidoostkust van de Rhône tot aan de Spaanse grens. Het gebied met schrale hellingen, een droog klimaat en veel zon biedt in principe de ideale natuurlijke omstandigheden die nodig zijn voor het maken van mooie wijnen.
De streek kenmerkt zich door min of meer traditionele terroirwijnen die veelal rood zijn. Van deze wijnen was die uit Fitou in 1948 de eerste met een appellation d'origine contrôlée – AOC – in de jaren tachtig volgden Faugères, Saint-Chinian, Minervois, Corbières en Coteaux du Languedoc die sinds 2007 Languedoc heet. Languedoc is met 50.000 ha en 121 gemeenten de grootste appellation. Een aantal gemeenten mogen hun naam aan de appellation toevoegen. Corbières is 15.000 ha groot en het district Fitou ligt hier middenin. Ten noorden hiervan ligt de Minervois (5000 ha) en oostelijk hiervan de kleinere gebieden Saint-Chinian en Faugères. Naast deze terroirwijnen en de eerder genoemde vin de pays d'Oc worden er in het gebied ook mousserende wijnen gemaakt zoals de blanquette en de crémant de Limoux. Natuurlijk zoete wijnen zijn de vin doux naturel (VDN): muscat de Frontignan en de kleinere AOC's Lunel, Mireval en Saint-Jean de Minervois.
Tramontana
Tramontana is een bijzondere windconditie die een eigen naam gekregen heeft. De tramontana (etymologie: transmontanus (Latijn), de overkant van de bergen) is een droge, koude en sterke wind, die vanuit het noordwesten waait in de Franse regio Languedoc-Roussillon, de Spaanse regio Alt Empordà en op het eiland Minorca. Hij versnelt, door het Venturi-effect (Wet van Bernoulli), tijdens zijn doorgang tussen de Pyreneeën en het zuiden van het Centraal Massief. De tramontana komt meestal op na een periode van minder goed weer, waarna mooi weer volgt. De tramontana-wind haalt minimaal een windsnelheid van 3 beaufort, maar kan soms tot 9 beaufort aantrekken. Windvlagen van 150 km/uur komen regelmatig voor. Aan de kust is hij gewild door ervaren windsurfers. Volgens de inwoners van de Languedoc-Roussillon waait de tramontana-wind steeds in een veelvoud van 3 dagen. In die zin is de tramontana vergelijkbaar met de mistral. Alleen de valleien waardoor de wind aangewakkerd wordt verschillen:
De gebruikte doorgangen:
* tramontana: tussen de Pyreneeën en het zuiden van het Centraal Massief
* mistral: tussen het oosten van het Centraal Massief en het westen van de Alpen (de Rhônevallei)
Hotels in de Languedoc - Rousillon
Kaart van de Languedoc-Roussillon