Bretagne is een Franse regio op het gelijknamige schiereiland Bretagne.

En het bestaat uit de departementen Côtes-d'Armor, Finistère, Ille-et-Vilaine en Morbihan. Tot 1941 behoorde ook Loire-Atlantique (destijds Loire-Inférieur) ertoe, en velen blijven dit departement als deel van Bretagne beschouwen. Tot aan de Franse Revolutie was Bretagne een zelfstandige Franse provincie. De huidige regio Bretagne komt overeen met ongeveer 80% van historische Bretagne.

Rennes is de hoofdplaats van de regio Bretagne. Andere belangrijke steden zijn Brest, Vannes, Quimper en Saint-Malo. Historisch gezien is de hoofdstad Nantes, maar dat valt tegenwoordig administratief niet meer onder Bretagne.

Naam
De naam Bretagne is feitelijk dezelfde als Brittannië. In het Nederlands maakt men onderscheid tussen Bretagne (het hier beschreven Franse schiereiland) en Groot-Brittannië (een eiland voor de Europese kust). In het Frans heten ze Bretagne en Grande-Bretagne. In het Engels heten ze Brittany en (Great) Britain

Geografie
Bretagne is het schiereiland van Frankrijk, de meest westelijk gelegen provincie. Het ligt ten zuiden van Normandië en ten noorden van de Pays de la Loire. De regio, die aan de noordkant aan Het Kanaal grenst en aan de zuidkant aan de Atlantische Oceaan, telt samen met haar omliggende eilanden meer dan 2500 km kust. Geologisch gezien maakt Bretagne deel uit van het Armoricaans massief, de oudste berggroep van Frankrijk. De kust van Bretagne is in het noorden en het westen ruig en wild, met meestal kleine stranden in baaien tussen de rotsen. De kliffen bij Cap Fréhel, dicht bij fort La Latte, duiken wel 70 meter diep de oceaan in. In het zuiden is de kust lieflijker en vindt men langere stranden.

Natuur
bretagne fort la latteIn de steentijd was Bretagne overwegend bosrijk. Overblijfselen uit deze tijd vindt men voornamelijk tussen het voormalige Forêt de Scissy in de buurt van de Mont-Saint-Michel en Brocéliande. Een ander bekend bosrijk gebied ligt bij Huelgoat in het departement Finistère. Het landschap is sinds de middeleeuwen door menselijk ingrijpen sterk veranderd. Zo zijn er in het huidige Bretagne nog maar weinig grote beuken- en eikenbossen te vinden. Het landschap wordt tegenwoordig overheerst door akkers en weilanden, die door hekken en stenen muurtjes van elkaar gescheiden zijn.

Klimaat
Bretagne heeft het imago van een regio waar het veel of altijd regent. Het weer in Bretagne heeft echter meerdere gezichten. Bretagne kent een mild zeeklimaat met meerdere microklimaten. De gemiddelde temperatuur ligt dan ook tussen de 9 en 12 °C. Sneeuw en vorst komen zelden voor en de zomers zijn zacht en matig warm. Jaarlijks telt Bretagne meer dan 2000 zonuren.

Bezienswaardigheden
Omdat Bretagne als schiereiland wel over 1700 km kust beschikt, kent het vele mooie uitzichtpunten en natuurlijke wonderen, zoals de Roze Granietkust (Côte de Granit Rose) aan de noordkust van Bretagne in het departement Côtes d’Armor. De zeldzame roze granietblokken bestrijken slechts 30 km van de Bretonse kust en komen verder maar op drie andere plaatsen op de wereld voor: in Ontario, in China en op Corsica. In de Finistère, op het meest westelijke puntje van Frankrijk, bevindt zich de Pointe du Raz, die 70 meter boven de oceaan uitsteekt. Het uitzicht vanaf hier over de oceaan inspireerde ooit de Franse schrijvers Victor Hugo en Gustave Flaubert. In de verte kun je op het eiland Île de Sein de beroemde vuurtoren Ar Men (Bretons voor de steen) zien staan. Aan de zuidkust van Bretagne, in het departement Morbihan, ligt de Golfe du Morbihan, dat in het Bretons kleine zee betekent. In deze binnenzee liggen 42 kleine eilanden, waarvan de Îles aux Moines en het Île d’Arz de grootste zijn. Dit zijn overigens niet de enige eilanden die Bretagne rijk is. Rondom het schiereiland duiken vele eilanden op:

* Île-de-Bréhat: ook wel het bloemeneiland genoemd, vanwege zijn opvallende flora.
*  Île de Batz: het zachte klimaat en de tropische tuin maken het Île de Batz heel bijzonder. Vele toeristen hebben hun weg al gevonden naar dit eiland, dat nog leeft van de visserij en groentekweek.
* Ouessant: het meest westelijk gelegen eiland van Frankrijk.
* Île de Sein: dit eiland kun je zien vanaf de Pointe du Raz. Het is zo vlak, dat het al meerdere malen overspoeld is geweest. In het enige dorp staan de huizen dicht tegen elkaar aan als bescherming tegen de wind.
* Glénan-archipel: deze tropisch aandoende archipel ligt voor de kust van Concarneau en kent een tropisch microklimaat
* Belle-Île: dit eiland, dat letterlijk mooi eiland heet, doet zijn naam eer aan met de fijne witte zandstranden, duinen, kliffen en een natuurlijke haven.
* Les Sept Îles: de zeven eilanden van deze groep zijn niet toegankelijk, want ze zijn aangewezen als beschermd gebied voor vogels, waaronder de jan-van-gent.

Dorpen en steden

bretagne dinardBretagne telt vele karakteristieke dorpen en steden, de zogenoemde “villes d’art et d’histoire”, die vanwege hun rijke cultuur en historische aard door het ministerie van cultuur benoemd zijn. Een paar van deze dorpen en steden zijn:

*Concarneau
*Dinan
*Fougères
*Brest
*Quimper
*Rennes
*Vannes
*Vitré

Menhirs en dolmens
Bretagne staat onder meer bekend om de vele prehistorische megalithische monumenten die de regio telt. Alleen al in de buurt van Carnac bevinden zich zo'n 2600 rechtopstaande stenen, ook wel menhir genoemd. Hoe deze stenen hier terecht zijn gekomen is voor archeologen nog steeds een raadsel.
Vuurtorens
Vanwege de lange kust van het schiereiland, kent Bretagne ook veel vuurtorens. Een deel hiervan staat volledig in zee. Sommige vuurtorens zijn te bezoeken onder leiding van een gids, zoals de Phare Saint Matthieu in de Finistère. Erg uitzonderlijk is de vuurtoren Phare de Kerbel, waar je zelfs een nacht kunt doorbrengen.

Hotels in Bretagne

Kaart van Bretagne

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

HOT

Andere artikelen regio verkennen