Bourgogne-Franche-Comté is een regio van Frankrijk.

Deze is op 1 januari 2016 ontstaan door de samenvoeging van de regio's Bourgondië en Franche-Comté, respectievelijk de erfgenamen van het historische hertogdom en het vrijgraafschap Bourgondië. Op 6 en 13 december 2015 waren er de eerste verkiezingen voor de 100 leden van de eerste Regionale Raad van Bourgogne-Franche-Comté en de andere nieuwe en ongewijzigde Franse regio's.

Bourgondië of Boergondië (Frans: Bourgogne) was een van de 27 regio's van Frankrijk die tegenwoordig opgegaan is in Bourgogne-Franche-Comté. Bourgogne heeft een lange geschiedenis als koninkrijk en hertogdom en is eeuwenlang een machtscentrum van betekenis geweest. Tot aan de Franse Revolutie bleef het een zelfstandige Franse provincie rond de stad Dijon. In 1790 verdween het en werd het opgedeeld in departementen: l'Yonne, Côte-d'Or, Nevers en Saône-et-Loire. Belangrijke steden zijn Dijon, Chalon-sur-Saône, Nevers, Auxerre, Mâcon, Beaune.

De Franche-Comté (Arpitaans: Franche-Comtât) was een regio van Frankrijk, tegenwoordig opgegaan in Bourgogne-Franche-Comté. De streek ligt in het uiterste oosten van het land en werd in het noorden begrensd door de Elzas, Lotharingen en Champagne-Ardenne (tegenwoordig Grand Est). In het westen grensde Franche-Comté aan Bourgondië, in het zuiden aan de regio Rhône-Alpes en in het oosten aan Zwitserland. Belangrijkste steden waren Besançon, Montbéliard, Belfort, Dole.

Hotels in de Bourgondië zoeken


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

HOT

Andere artikelen regio verkennen