Het Comomeer (Italiaans: Lago di Como of Lario) is een meer in Lombardije (Noord-Italië).

Het is met een oppervlakte van 146 km² het op twee na grootste van de Italiaanse Alpenmeren en is van glaciale oorsprong. Het meer ligt op 198 meter hoogte en heeft een maximale diepte van 425 meter. Daarmee is het Comomeer het diepste meer van Italië. In het meer ligt een klein eilandje, het Isola Comacina. De hoogste berg aan het meer is de Monte Legnone (2609 m) die zich ten oosten van Colico verheft.

De grootste watertoevoer is de rivier de Adda, die het meer in het noorden bij Colico binnenstroomt en in het zuidoosten bij Lecco weer verlaat. De grootste stad aan het meer is tevens de naamgever ervan: Como. Deze zijdestad ligt aan de zuidwestpunt van het meer, dat de vorm van een omgekeerde Y heeft.

In het noordelijkste deel van het meer ligt de vlakte Pian di Spagna die de scheiding vormt met het meer Lago di Mezzola. In de Romeinse tijd maakte dit nog deel uit van het Comomeer. Door de vele overstromingen van de rivier de Adda is in een relatief korte tijd de delta ontstaan die de twee nu van elkaar scheidt. Ze zijn nog wel met elkaar verbonden door de rivier de Mera die in de nabijheid van de Splügenpas ontspringt.

Op de plaats waar het meer zich vertakt kijkt het Castello di Vezio uit op het meer.

Belangrijkste plaatsen
* Cernobbio waar het beroemde Villa d'Este staat.
* Gravedona, belangrijkste plaats aan de noordwestzijde van het meer.
* Colico, belangrijk verkeersknooppunt.
* Bellano, Varenna, Bellagio en Menaggio zijn de belangrijkste toeristencentra in het centrale deel van het meer. Van deze vier is Bellagio de meest mondaine plaats.
*Lecco, hoofdstad van de gelijknamige provincie, belangrijke industriestad.

Hotels rond het Comomeer zoeken

Het Comomeer op kaart

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

HOT

Andere artikelen regio verkennen