Kigali is de hoofdstad van Rwanda en het economische en bestuurlijke centrum van het land. Kigali had in 2009 ruim 950.000 inwoners. De stad is op enkele heuvels gebouwd.
Voor meer informatie zie ook onder de kaart
Kigali werd in 1907 tijdens de Duitse kolonisatie door Richard Kandt gesticht. Pas in 1962, tijdens de dekolonisatie, werd Kigali de hoofdstad van Rwanda. De traditionele hoofdstad was vroeger de residentie van de Mwami (koning) te Nyanza. Het koloniale centrum bevond zich in Butare, toentertijd Astrida genaamd. Het was eerst de bedoeling om van Butare de hoofdstad van het onafhankelijke Rwanda te maken, maar vanwege de centrale ligging van Kigali werd toch voor de stad gekozen. Sindsdien is de stad in hoog tempo gegroeid en steeds het politieke, economische en culturele centrum van Rwanda gebleven.
Vanaf 7 april 1994 vormde Kigali het toneel van de Rwandese genocide, de moord op zo'n miljoen Tutsi's en gematigde Hutu's door Hutu-milities (interahamwe) en leden van het Rwandese leger. In Kigali vond ook de strijd plaats tussen het leger, dat door Hutu's gedomineerd werd, en het Front Patriotique Rwandais (FPR, Patriottisch Front van Rwanda), dat overwegend uit Tutsi's bestond.
Na 1994 heeft de stad zich snel ontwikkeld. Veel Rwandezen hebben zich er gevestigd, in het bijzonder teruggekeerde Tutsi-vluchtelingen. Er zijn veel nieuwe gebouwen bijgekomen of nog in aanbouw.
Kigali is opgebouwd rond vier geografische centra, die overeenkomen met voormalige dorpen Nyarugenge, Kanombe, Mutamba en Butamwa.