Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Het Steigenberger Kurhaus Hotel, vaak kortweg Kurhaus genoemd, is een groot hotel tussen het Gevers Deynootplein en de boulevard langs het strand van Scheveningen. Het beschikt over ruim 250 kamers. Middenin het complex bevindt zich de Kurzaal.

De bouw en herbouw

In 1818 stichtte Jacob Pronk aan de Verlengde Badhuisstraat een houten paviljoen met een badhuis naar een ontwerp van stadsarchitect Zeger Reyers. In de periode van 1884 tot 1885 werd op dezelfde plek het Kurhaus gebouwd. Na een felle brand werd het tussen 1886 en 1887 herbouwd. Het is ontworpen door de Duitse architecten Johann Friedrich Henkenhaf en Friedrich Ebert. Van 1858-1882 was Jhr mr François Gerard Abraham Gevers Deynoot burgemeester van Den Haag. Het plein voor het Kurhaus werd in 1891 naar hem vernoemd.

Het station Scheveningen, geopend op 1 mei 1907, lag nabij het Kurhaus en had oorspronkelijk de naam Scheveningen Kurhaus. Het station is tot 4 oktober 1953 toen de tak van de Hofpleinlijn naar Scheveningen werd opgeheven, in gebruik geweest.

Op het Gevers Deynootplein was het eindpunt o.a. van tramlijn 8. Er was in die tijd een druk nachtleven. Pia Beck trad op in De Vliegende Hollander.

In de jaren zestig werden vakanties in het buitenland steeds populairder waardoor de toeristen wegbleven uit het Kurhaus. Rond 1970 was het gebouw zo in verval geraakt, dat afbraak dreigde. De Haagse bevolking heeft hiertegen fel geprotesteerd zodat in 1972 tot restauratie en verbouwing werd overgegaan. De verbouwing hield wel in dat de twee vleugels van het complex geheel herbouwd dienden te worden. In 1975 kreeg het de monumentenstatus.[1] Na de verbouwing werd het Kurhaus op 8 mei 1979 heropend in aanwezigheid van Prinses Beatrix. Sinds die tijd is het Kurhaus aangesloten bij de Steigenberger Hotel Group.

Beroemde gasten

In het Kurhaus heeft een groot aantal beroemdheden gelogeerd. In het gastenboek staan leden van verschillende koninklijke families zoals kroonprins Harald van Noorwegen, regeringsleiders zoals Sir Winston Churchill en Michail Gorbatsjov en beroemdheden zoals Audrey Hepburn en Bon Jovi. De eerste handtekening is van de toen 13-jarige prinses Wilhelmina samen met haar moeder Koningin-Regentes Emma.

Beroemde optredens

In het midden van het Kurhaus bevindt zich de Kurzaal. Nu is hierin het restaurant gevestigd, maar vroeger was dit een concertzaal, waar de zomerconcerten van het Residentie Orkest plaatsvonden, met veel beroemde musici zoals dirigent Carl Schuricht, pianist Vladimir Horowitz en violist Yehudi Menuhin. Waar nu de naast de zaal gelegen bar is, stond het podium, waar internationale sterren als Maria Callas, Marlene Dietrich, Duke Ellington, Serge Jaroff en Édith Piaf hebben opgetreden. In de bar hangen nog steeds de portretten van deze en andere beroemdheden. Ook Nederlandse vedetten als Pia Beck, Ramses Shaffy en Paul van Vliet traden er op. Ook de cabaretier Wim Kan heeft er diverse oudejaarsconferences gegeven.

Het eerste optreden van de Rolling Stones in Nederland vond ook plaats in de Kurhauszaal, op 8 augustus 1964. Het zou een berucht en kort concert worden. O.a. André van Duin deed in het voorprogramma mee, en Jos Brink moest de nummers aan elkaar praten. Het voorprogramma liep uit en de onrust onder het publiek nam toe. De Stones speelden slechts vier nummers voordat een complete chaos uitbrak en het optreden werd gestaakt. Ian Stewart kreeg zelfs een fles in het gezicht gesmeten. De artiesten moesten vluchten via een van te voren bedachte vluchtroute. Honderd man politie was nodig om de zaal te ontruimen. De toegangsprijs voor de 1500 bezoekers was 7 gulden.[2] De totale schade zou slechts 20.000 gulden hebben bedragen.

Niet alleen in de concertzaal werd muziek gemaakt. In de grote hal trad op zondagmiddag Kuka Béla met zijn zigeunerorkest op om de theedrinkende gasten te vermaken. Ook tegenwoordig is er livemuziek tijdens het diner.


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

Streetview